Állatszépségverseny

2014.04.14. 13:21

Szívszorító és felemelő: amikor a menhelyi dolgozónak is könnybe lábad a szeme

Szeged – Benőtt a kutya bőre alá a nyakörv, amit kölyökkorában ráadtak; vagonból kellett kimenteni az állatot: a szegedi Tappancs Alapítvány munkatársai néha elmondhatatlan kegyetlenségekkel találkoznak. Máskor meg örömükben pityerednek el.

Garai Szakács László

Havonta körülbelül húsz kutyát fogadnak örökbe a szegedi Tappancs Alapítványnál. Viszont kétszer ennyi kutyát kellene havonta elhelyezniük. Évente hatszáz bejelentést kapnak kitett vagy sérült kutyákról. Utóbbiakat azonnal ellátják, de a többiek esetében kénytelenek várólistát vezetni. Amióta kötelező a chipezés, többszörös lett a leadott kutyák száma. A chipet viselő állatokat ugyanis nem lehet csak úgy kitenni az út szélén. Ez óriási plusz terheket ró a menhelyekre országszerte.

Az egyik leggyakoribb eset, amikor kutyát próbálnak meg beadni a menhelyekre, amikor idős emberek halála után a család nem tudja gondozni a kutyát. Sokszor az onnan elvitt kutya kerül vissza újra. A gazdától elszakított kutya hetekig depressziós, sőt bele is tud halni a bánatba. Ezért is fontos, hogy jól megfontoljuk az örökbefogadást, bármennyire is jó az eredeti szándékunk, a kutya is súlyosan tud lelkileg sérülni.

Ha meghal a gazda, sokszor előfordul, a hozzátartozók nem tudják gondozni a kutyát. Fotók: Karnok Csaba

Ha meghal a gazda, sokszor előfordul, a hozzátartozók nem tudják gondozni a kutyát. Fotók: Karnok Csaba

Mitől menhelyi egy kutya?

Menhelyi vagy mentett egy kutya akkor, ha bekerül egy kutyamenhelyre. Ha bántják, kínozzák, kiteszik az út mellé, akár már kölyökként. Szinte minden ilyen kutyáról elmondható, az átélt trauma miatt bizonyos mozdulatok, gesztusok, helyzetek annyira beléjük ivódtak, hogy akkor is félnek, megijednek, ha a szerető gazdájuk teszi azt, tudatlanul. – Akár egy rossz kézmozdulattól is meg tud rémülni az állat, ha korábban úgy bántották, verték – mondta Szerencsés Tilla Lilla, aki hozzátette, ezeknek az ebek sokkal érzékenyebbek. A férfiaktól sokkal jobban félnek, mint a nőktől, de ez érthető is, a többségüket férfi kínozta korábban. A Tappancstanyán is sokszor előfordul, egy frissen bekerült kutyához a férfi dolgozók egy-két napig nem is tudnak bemenni, annyira fél tőlük, ilyenkor a nők látják el az állatokat.

Tájékozódnak, majd bejelentkeznek – aztán sokszor mást visznek haza

Az alapítvány honlapján valamennyi kutya fényképes adatlapja megtalálható. Az örökbefogadók jelentős része, már úgy megy ki a Tappancstanyára, hogy tájékozódott, gyakorlatilag azt is tudja, melyik kutyát szeretné hazavinni. – A kutyajátszótéren lehet „ismerkedni" – mondta [namelink name="Szerencsés Tilla Lilla"], az alapítvány sajtómunkatársa. Az állatgondozók mindig kikérdezik a gazdajelöltet, hova viszik a kutyát, ki lesz valójában a gazdája, mekkora élettere lesz, lakásban tartják majd, vagy udvaron is szaladgálhat.

– Számtalanszor előfordul, hogy lebeszéljük az örökbefogadókat arról a bizonyos állatról, amelyet kinéztek maguknak a honlapon, mert tudjuk, olyan körülmények között a legnagyobb szeretet, gondoskodás ellenére sem érezné jól magát. A leggyakoribb példa: idős embernek akarnak kölyökkutyát vinni. Csakhogy a kölyökkel olyan sokat kell foglalkozni, hogy előfordulhat, az idős ember nem győzné, bírná. De olyan is megtörtént, hogy valaki kisgyerek mellé akart vinni egy domináns, erős kutyát. Sikerült rábírnunk egy családcentrikusabb állatra – emlékezett vissza a sajtómunkatárs.

Szerencsés Tilla Lilla annak is örül, hogy egyre többen döntenek úgy, nem a piacról, dobozból, vagy ingyen elvihető hirdetőktől választanak maguknak kutyát, hanem menhelyekről. – Tőlünk és más menhelyekről is szerte az országban csak csippel ellátott, oltott, ivartalanított kutyákat lehet elvinni. Ezért egy minimális összegű adományt kérünk. Nem pénzt! Azért vezettük ezt be – egyébként 4500 forint körüli összegről van szó –, mert aki ennyit nem tud eledelre és a többire ennyit fordítani, oda nem adunk kutyát. Hiszen mi van, ha belemegy az állatba a kullancs, beteg lesz idővel, ne történjen meg, de műteni kell, akkor mit fog csinálni a gazda? – mondta Szerencsés.

Második autó, második, mentett kutya

Szerencsés divat, ami részben filmsztároknak, ismert embereknek is köszönhető. Sokan, a fajtatiszta kutyájuk mellé visznek haza egy mentett, keverék kutyát is. Divat lett a menhelyi kutya – ezt persze az egyre több kutyás eseménynek is köszönheti az alapítvány.

– Szegeden húszezer kutya van. Ez nagyon sok. Szerencsére nagyon sok kutyás szerveződés, csoport van a városban. A lakótelepeken nagyon sok kutya van, a belvárosban kicsit kevesebb. A kertes házaknál szinte mindenhol van kutya, van, ahol több is.

Sokan vannak Szegeden. És sajnos soktól próbálnak meg megszabadulni...

Sokan vannak Szegeden. És sajnos soktól próbálnak meg megszabadulni...

És országszerte is, a lakosságszámhoz viszonyítva Európában Magyarországon van a legtöbb kutya.

 A szemléleten még nagyon sokat lehet javítani, de látszanak pozitív jelek, ez egyértelmű. Sajnos azt is el kell mondani, minél kisebb településen él egy kutya, annál nagyobb a valószínűsége, hogy sanyarú a sorsa – jegyzi meg a sajtós.

Két hét kell nekik
Azok az idős kutyák is, akik éveket töltöttek a menhelyen, tudnak alkalmazkodni a gazdájukhoz. A visszajelzések alapján mondja azt Szerencsés, hogy körülbelül két hét kell az állatnak ahhoz, hogy megszokja az új helyet és teljesen birtokba vegye a kutya az új helyét. – Tudják azt, hogy jobb sorsuk van, hogy kaptak egy esélyt az élettől. Ezek nagy szavaknak tűnnek egy állattal kapcsolatban, mégis így van. Én egy tizenkét éves kutyát vittem legutóbb innen haza, s még két évet élt velünk. Neki is kellett 12–14 nap, amíg megszokott minket, de utána úgy viselkedett, mintha születésétől kezdve velünk lakott volna. Pont ezért az új esélyért sokkal hálásabbak is, mint a szerencsésebb helyzetben lévő társaik, akiket nem dobtak el.

A vízilabdázó [namelink name="Decker Ádám"], vagy [namelink name="Gregor Bernadett"] színésznő is tudatosan, menhelyről választott kutyát magának. – Ha híres, ismert emberek ilyen dolgokra használják fel befolyásukat, azt csak megsüvegelni lehet – mondta Szerencsés Tilla Lilla.

Akinek a bőre alá nőtt a nyakörv, és akit vagonba dobtak

Amikor elkezdtük a Tappancsot volt olyan eset, hogy egy szatymazi tanyán, ahol meghalt az idős asszony a kutyának egy hűtő volt a háza. Egy méter hosszú lánca volt, úgy volt kikopva a föld körülötte, s amikor levettük róla a láncot, akkor sem mert kilépni a körből amikor kerestük a nyakörvet, nem találtuk raja: kölyök korában rárakták és belenőtt a bőrébe. Amikor elvittük az állatorvoshoz, az is azt mondta, ilyet még nem látott...

Thomas története ismert: egy vagonba dobta valaki, de szerencsére észrevették. Ilyen helyzetekben a menhely munkatársai nagyon sokszor egyszerre találkoznak az emberi gonoszsággal és jósággal is. A MÁV dolgozói riasztották őket, és amíg a Tappancs munkatársai megérkeztek, kisorozták a szerelvényből a vagont, amelybe a kiskutyát beledobták.

Néha egészen embertelenek vagyunk az állatokkal...

Néha egészen embertelenek vagyunk az állatokkal...

Rómeó Júliára várt – eljött érte

Talán ez az egyik legboldogabb tappancsos sztori.

Egy fiatal lány kereste meg az alapítványt azzal, hogy elhunyt a nagypapája és a nagymamája egyedül maradt. Neki akart kutyát vinni. Megvolt már a fejében az „ideális" állat: zsemleszínű, nagy szőrű, csinos egy-két éves fiatal kutyát szeretne. Kijött, szétnézett, körbementek a tanyán, de igazából mégsem találta a lány a megfelelő jószágot. Tilla Lilla már le is mondott arról, hogy hazavisznek tőlük egy kutyát, amikor egészen hátul, a tanya végében lévő futtatóban a lány kiszúrt egy fekete, öreg, foxifejű keverékkutyát.

Ne tartsd láncon!

Idén indult egy láncon tartás elleni kampány, az Unió 2016-ra tiltaná be végleg a kutyák láncon való tartását. Van még mit csinálni Szerencsés Tilla Lilla szerint. – Sokan az ivartalanítást is felesleges dolognak tartják, pedig rengeteg egészségügyi előnye van, nem beszélve arról, így el lehet kerülni a nem kívánt szaporulatot.

– Ki az ott?

– Rómeó – felelte Tilla. Majd elmondta, fiatalkora óta itt él a menhelyen, senkinek nem kellett sosem. Rómeót kihozták, „bemutatkozni". – Tudni kell a menhelyi kutyákról – vette vissza a szót Szerencsés Tilla Lilla –, hogy nagyon is tudják, kik a látogatók. Hogy akit kivisznek, valószínűleg gazdához kerül. Ha nem jön vissza, akkor elvitték. Rómeó is tudta, a legjobb formáját kellett hozni, ennek megfelelően lefeküdt, simogattatta magát. A lány teljesen beleszerelmesedett, s a hat éves kutyát, akinek gyakorlatilag semmi esélye nem volt arra, hogy kikerüljön tőlünk, mégis elvitték. A nagymama azóta krémest süt(!) neki, külön fotelja van.

Amikor a lány családja megy a nagymamához külön program a kutyasétáltatás. A lány édesapja katonadalokat(!) énekel Rómeónak séta közben. Nagyon bízom abban, az összes többi itteni kutyának előbb-utóbb ilyen sora lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!