Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Három gyerek, négy kerék, sok kutya

14 kutyával most éppen telt ház van a Lehőcz családnál, akik beagle fajtamentést folytatnak otthon. Törpéből és vezérből összesen van ennyi megjegyezni való név.

Két házzal arrébb parkolok le Tápén, le is fotózom a táblát, Vigyázz, a kutya harap!, ám kiderül, a cifra házszámozás miatt eltévesztettem a kutyás Lehőczéket. Csengetés, kapunyitás, igazán készséges útbaigazítás. Ha már ott vagyok, megkérdezem, nem sok-e a kutya két házzal arrébb? Nincs velük semmi baj – hangzik a válasz, s nekem már csöngetni sem kell a jó címen: a jó tucatnyi kutya személyében olyan ugatást csap a fogadóbizottság, hogy gyorsan elő is kerül a ház ura, az állatok átmeneti gazdája, a háromgyermekes Lehőcz Róbert.

Fogadóbizottság - nem szükséges a csengő. A szerző felvétele (képgaléria)

Lehőcz Róbert a Beagle-ért Közhasznú Egyesület fajtamentő programjában vállal szerepet; egész Csongrád megyéből hoznak ide beagle kutyákat. Utcán talált kutya éppúgy kerül a tápéi házhoz, mint gyepmesteri telepről kihozott. Még kísérleti laborból is jönnek, mert az orvostudomány is "kedveli" ezt a jámbor fajtát, ami máskülönben angol kopó lenne.

Előfordult, hogy albérlők hagyták el régi otthonukban a kutyát, de a helyi takarékszövetkezetből is jött már ki gazdátlan beagle, és ment szembe éppen a ház asszonyával. Azt nem mindig tudják egészen pontosan, hogy hány saját és hány befogadott, mentett állatuk van; ahhoz itt elég nagy a mozgás.

Lehőcz Róbert és a kutyák. A szerző felvétele (képgaléria)

Szóval, most éppen maximálisan telt ház van Lehőczéknél, messze az ideális 5 kutya feletti a létszám. A csapat: Pötyi, Daisy, Lizi, Fanni, Maya, Judy, Csillag, Szotyi, Edvárd, Manó, Szimat, Fülöp, Samu, Fickó, mint sejthető, megjegyezni is teljesítmény őket. Sokadalom van, ilyenkor még fontosabbak a határok, hogy meddig tart a kutyák felségterülete, és hol kezdődik a családé, ami sérthetetlen, ott nincs kutyamászkálás. Átmeneti zóna viszont a miniirodaként is funkcionáló nyári konyha, ahol emberből és állatból is nagy a forgalom.

A főállásban a szegedi Tappancs Alapítványnál dolgozó családfő elmondja, ha van hely, fajtától függetlenül egyetlen kutyát sem hagynak az úton. Sőt, teknőst, óriáscsigát, csincsillát és gekkót sem. És menekült meg tengerimalac is, amelyiket agyon akartak csapni, és megfordult már a tápéi Noé-bárkában sérült galamb és vadkacsa is, ami 3 nap alatt felerősödött és elszállt.

Nem Beagle, de segít a jegyzetelésben. A szerző felvétele (képgaléria)

Miért éppen a beagle? – kérdezem. Kiderül: véletlenül. Még 2008-ban az építkezés közben beszökött egy beagle kutya, Lehőcz Róbert akkor kedvelte meg a fajtát. 2009-ben volt az első saját mentése, s nyáron az első kutyája. Karácsonyra pedig már 2 saját és hét mentett kutya színesítette – és hangosította – a család ünnepét. A ház udvara azóta sem csöndesedett el, egyetlen napra sem.

A beagle népszerű fajta, jámbor, aranyos, bohókás, csak hát kicsit szökős és nagyon aktív. Elő-előfordul, hogy akinek ilyen van, az megszabadulna tőle; első kutyás gazdának nem is ajánlják. Szereti a sok sétát, de ha lakásban tartják, és nem mozog eleget, akkor bizony hízásra hajlamos.

Minden befogadott kutya teljes orvosi ellátást kap, a beagle-k ellátását az egyesület fedezi. Minden állatot a legrövidebb időn belül mikrocsipeznek és ivartalanítanak.

A hozzánk kerülő beagle-k között van mentálisan sérült, rossz tartásból kiemelt kutya is, ezek a családi környezetben gyorsan, és eredményesen rehabilitálódnak - mondja Lehőcz Róbert.

családi kép. A szerző felvétele (képgaléria)

A gyerekek. Lehőczék legkisebb leánya, Lili 2009-ben született, vagyis "falkában nőtt fel". Nagyon jól kezeli az állatokat, de persze soha nem hagyják egyedül a kutyákkal. Fent, a kislány szobájában gyakorlatilag minden élő kutyának ott a plüss párja, jelezve az amúgy is sokfelé látható állatszeretetet. Ami maximálisan jellemző a fiúkra, Robira és Leventére is. A beagle fajta gyerek mellé kifejezetten alkalmas. Nem véletlen, hogy szívesen használják terápiás kutyának is.

Lehőcz Róberték a gyerekekhez viszik közelebb a kutyát akkor is, amikor iskolákba mennek előadást tartani a felelős állattartásról, vagy a beagle fajtáját bemutatni. Sok emberhez jutnak el a szegedi kutyás rendezvények rendszeres résztvevőiként is.

kép, szöveg nélkül. A szerző felvétele (képgaléria)

Szaglással vadászik, nem szemmel
A beagle, más néven angol kopó csak a szagokkal foglalkozik. Nagy füle eredményesen tereli orrához a szagokat. A lovas vadászatokon különösen kedvelt fajta volt a Trianon előtti Magyarországon, falkában eredményesen hajtotta a vadat. A fehér farkvéget mindig látta a vadász az aljnövényzetben. Jellemzően nyulat, de olykor rókát is hajtottak vele. Az Angliából 1820-ban hazatérő gróf Széchenyi István honosította meg a falkavadászatot, és ehhez importált is kopókat, így kerültek Magyarországra.
Visszatérve a hétköznapokhoz, előkerül a téma, hogy mennyire zavarja a szomszédokat ez a folyamatosan megújuló, létszámában erősen ingadozó falka? Lehet-e aludni az ugatásuktól? Megtudom, hogy a szomszédok nagyon megértőek, de Lehőczék is odafigyelnek; éjjelre például a kutyákat becsukják az erre a célra kialakított garázsba.
- Évek óta nem álltam már be a kocsival – mondja a családfő.

Tíz óra után, de legkésőbb 11-ig megtörténik a takarodó, s ezután reggel 7-8 óráig alszanak a kutyák, mint a tej. Gyakorlatilag hang nélkül vannak, ami megkönnyíti a szomszédoknak az együttélést. Nappal persze élénkebb a kompánia, a postás különösen nagy kedvenc, azt az utca egy része biztosan meghallja, ha megérkezik Lehőczékhez. Ami még egyértelműen azonosítható esemény, az a feleség boltba indulása, de akkor inkább vonítás hallatszik. Ő ugyanis jellemzően mindig otthon van, s az állatok hallhatóan nem szeretnek magukra maradni. Mást igazából nem is siratnak meg, ha távozik, csak az anyukát.

Távozáskor én is inkább a kijáró búcsúztatást kapom meg. Ne kérdezzék, hogy Manó, Samu, Szotyi vagy a fennmaradó 11 másik kutya vakkantja-e utánam az utolsót...

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyeli, mit kérdez a kutyája?

Velünk örül és aggódik, szeret a szemünkbe nézni, és igen: mosolyog is. De nem tudjuk, van-e hatodik érzéke. Interjú Topál József viselkedéskutatóval. Tovább olvasom