Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Igennel felel a kérdéseinkre? Akkor tartson állatot!

A kutya- és kisállattartás odaadást és lemondást igényel. Egy állatot nem a gyereknek kell venni, és nem addig szeretni, amíg kicsi. Az állattartás stratégiát igényel, csakúgy, mint a gyerekvállalás. Ha állatot szeretne, gondolja át az alábbiakat!
  • Cikkünk a Szegedi Vadaspark tanácsairól szól: hogyan vállalkozzunk a kisállattartásra?
  • Csak akkor vegyünk magunkhoz állatot, ha anyagilag és emberileg is képesek vagyunk a tartására!
  • Tájékozódjunk az állat igényeiről, tulajdonságairól, és arról, hogyan fogadják majd a szomszédok!
  • Ne ajándékozzunk állatot!
  • Gondoljuk át, hogy egy állat 10-18 évig is a társunk. Vállaljuk?
  • Ne akarjunk ünnepi slágerállatot venni a gyereknek pár napra-hétre!
  • Mindig jusson eszünkbe: ami szabadnak született, annak szabadon kell élnie. Erdei állatot ne fogadjunk be. Tévhit, hogy mindenből jó társállat lesz!
  • Szerettessük meg a gyerekekkel a természetet, az állatokat: megvan bennük a nyitottság!

Bírjuk-e majd pénzzel?


Mielőtt az állattartásba belevágunk, tájékozódjunk! Ismerjük meg állatunk igényeit, és mérjük fel, bírjuk-e majd pénzzel. Tudunk-e megfelelő méretű helyet biztosítani? A megfelelő minőségű táplálékot meg tudjuk-e venni? A speciális környezeti igényeket (fűtés, nagy páratartalom, vízminőség) tudunk-e nyújtani? Bírjuk-e az állatorvosi költségeket? Például a kutya éves ellenőrzését, oltásait, az ivartalanítást, a chipezést.

Alkalmasak vagyunk-e egyáltalán az állattartásra?


Van-e elég tudásunk az állat gondozásához, "neveléséhez", jólétének biztosításához? Képesek vagyunk-e rendszeresen kellő időt szánni állataink gondozására, a velük való foglalkozásra (sétáltatás, játék, nevelés). Nincs-e allergiás betegségünk, ami kizárja az állat közelségét? Otthoni életmódunk alkalmas-e az állattartásra? Szabadságunk idején gondoskodunk-e róla?

Hálás családtag: az állat tartása felelősség


Egy kutya akár 14-18 évig is a társunk lesz, és biztosan kitart mellettünk. A kutya nem aranyhörcsög, akitől 3 év múlva búcsúzunk; a kutya kölyökkora 1 év után letelik, és azt nem tehetjük, hogy 1 évig szeretjük, majd 16 évre odalökjük másnak. Egy állat az egész életében a társunk, és mi felelünk érte, akár a gyerekeinkért. Ha a kutya szeretet kap, akkor ugyanolyan hálás, mint egy családtag; és éppúgy megszenvedi, ha nem vagyunk jó gazdája, társa.

Ne akarjuk családtagjainkat, ismerőseinket kisállattal meglepni! Kellemetlen helyzetbe hozhatjuk őt, és az állatot is. Erre jó a plüssállat, amit ha megunnak, legalább nem kerül az életébe.

Otthoni életmódunk alkalmas-e az állattartásra?


Aki heteket-hónapokat dolgozik külföldön, majd hazatér 1 hét pihenőre, az ne tartson kutyát. Persze mindenki utazik, az sem lenne normális, ha a kutyánk miatt nem mennénk sehova. Ilyenkor jó megoldást kell találnunk elhelyezésre. Léteznek már kutya- és kisállat panziók, és az is jó, ha hasonló állatot tartó ismerősünkkel segítjük ki egymást a nyárra.

Éjszakai tevékenységünk, munkánk, tanulásunk miatt nem alszunk-e sokáig? A kutya reggel korán már sétálni menne, a tengerimalac visítani fog, ha nem kap korán enni, papagájunk pedig rosszabb lesz, mint az ébresztőóra.

Állatsimogató a Szegedi Vadasparkban. Fotó: Karnok Csaba
Állatsimogató a Szegedi Vadasparkban. Fotó: Karnok Csaba

Nyuszi húsvétra?


Itt a húsvét, és sajnos még mindig népszerű kisbárányt vagy nyuszit venni a gyereknek, csak mert aranyos, és húsvét van. De hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy ezek az állatok esznek, isznak, ürítenek, és meg is nőnek, ráadásul elég gyorsan. És akkor mi lesz Peti vagy Tappancs nyuszival? Senki sem akarja majd levágni, és új gazdát sem tudunk találni neki!

Ha mégis ragaszkodunk a húsvéti nyuszihoz, bérelhetünk állatot vagy keressünk fel gyerekünkkel egy állatsimogatót. Egyre több bevásárlóközpont, állatkert, vadaspark biztosít a húsvét idejére lehetőséget a gyerekeknek, hogy nyuszit, kisbárányt és egyéb kis állatot simogassanak.

Ez a legjobb megoldás mindenki számára, hiszen az állatok szakszerű ellátásban részesülnek, és a gondozók rendszeresen cserélik az állatokat, így a gyerekek által okozott stresszt csak rövid ideig kell egy-egy állatnak elviselni. És a gyerekek sem maradnak le az élményről.

Ha átgondoltuk, akkor vállaljuk!


Ha minden adott ahhoz, hogy jó gazdái legyünk egy állatnak, akkor vállaljuk, mert csodás kiteljesedést adhat számunkra. Olyan közös élményeket élhetünk meg kedvencünkkel, mint a családtagokkal. Nem mellesleg, gyerekvállalás előtt álló pároknál is jó próbakör lehet a felelős kiskutyatartás!

Nem zavarja, ha lesz egy dán dog a szomszédban?


A szomszédok. Mielőtt egy kutyát, vagy más hangos, szagos állatot magunkhoz fogadunk, kérdezzük meg a szomszédokat. Társasházakban, kutya, macska esetén erre rendelet is kötelez; legtöbbször csak egy kutyát tarthatunk a lakásban, és csak a társasházi tagok kétharmadának beleegyezésével.

A döntés előtt érdemes egyeztetni a közös képviselővel, ha albérletben vagyunk a lakás tulajdonosával és a szomszédokkal is, hogy ne a lépcsőházban vagy az erkélyen találkozzanak először kedvencünkkel.

Kertes háznál kevesebb gond szokott lenni, bár az „egész este a Holdat ugatom, mert unatkozom" típusú probléma azért itt is okozhat vitát.

Hüllők otthonra?


Vannak állatok, amelyeket viszonylag könnyű tartani. Régebben nagy sláger volt az ékszerteknős. Ezrével hozták be a pici aranyos teknősöket, amik aztán nagyok lettek. A gazdák, ha nem akarták kedvencüket elpusztítani, kiengedték őket az élővizekbe.

Elkobzott, megunt állatok a Szegedi Vadaspark mentőközpontjában. Fotó: Karnok Csaba.

Jót akartak, de bajt tettek: a Magyarországon őshonos mocsári teknős (védett állat!) életterét beszűkítette az agresszívebb ékszerteknős. Számos teknőst az állatkertek fogadtak be, de az ilyen intézményeknek nem a feladatuk, hogy menhelyként szolgáljanak megunt állatok számára!

Ami vadon születik, éljen vadon!


A televíziós állat-show-k cumisüvegből felnevelt vadállatkölykei miatt a hétköznapi ember is kedvet kap az ilyen sztorikhoz. Csak Szegeden 500-1000 állatot fogadott már be az állatkert azért, mert a gondos emberek kisőzet, kisrókát neveltek fel, de a kölyköt már sem az anyjuk, sem a természet nem fogadta vissza. Egy őzért az anyja vissza fog menni, ha nem tapogatjuk össze, viszont otthagyja, ha érzi rajta az emberszagot. Fontos, hogy ha egy állat hagyja magát megfogni, akkor az valószínűleg beteg vagy sokkos állapotban van.

Ha elhagyottnak látszó állatkölyköt találunk, és segíteni szeretnénk, inkább hívjunk szakembert. A szarvasfélék, őzek kicsinek nagyon aranyosak, de a hím egyedek 1-2 éves korukra ivaréretté válnak, és akkor már az emberre is támadhatnak.

Állatos nap a Karolina iskolában 2011-ben. Fotó: Karnok Csaba
Állatos nap a Karolina iskolában 2011-ben. Fotó: Karnok Csaba

Az emberek szeretik az állatokat. A gyerekek nyitottak az állatokra, mert társat látnak bennük; az információs kultúra és a városiasodás lehet, hogy távolítja őket, de ugyanúgy szeretik az állatokat. Manapság kevés nagyszülő él falun, szinte úgy nőnek fel a gyerekek, hogy nem láttak kiscsibét, kiscsikót, kiskacsát, és sokan csak az állatkertben, lovardában, menhelyeken találkoznak velük először.

Ezért aztán, bármennyire is elfoglaltak vagyunk, vigyük gyerekeinket állatokat nézni!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 eset, amit utálnak a városi kutyasétáltatókban

A tudatos kutyatartót onnan lehet megismerni, hogy szereti a környezete - így a Tükör… Tovább olvasom