Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Megérdemlik a boldog öregkort

Szeged – Ahogy az idős emberekről gondoskodunk, úgy kell gondoskodni az idős kutyákról is. Külföldön már figyelnek erre. Nálunk mikor fognak?

Cammogó – így hívják a Tappancstanyán a „nyugdíjas otthont", ahol az öreg kutyák élnek.

Vigyáznak rájuk

Az udvar ezen részén homokos a talaj, ezeknek a kutyáknak a jelentős része ugyanis már ízületi betegségekben szenved, így könnyebben, fájdalommentesebben mozognak – ez egyébként nem hallatszott a hangjukon... Nagyon sok emberi ízületvédő gyógyszert, porcogót kapnak, ez meg is látszik rajtuk. A legtöbbjük úgy került a tanyára, hogy meghalt a gazdájuk, és a rokonok nem tudták befogadni őket. Az itt élő állatok az összes szükséges orvosi ellátást megkapják. Nekik külön főznek minden nap: húsmaradékokat, zöldségeket esznek.

Nyugdíjasok egymás közt.
Nyugdíjasok egymás közt.

Van, aki már csak őket keresi

Szerencsére az elmúlt egy-két évben divat lett örökbe fogadni őket. Németországban, Hollandiában már külön szervezetek alakultak arra, hogy idős kutyákat lehessen örökbe fogadni. A Tappancstanyának is vannak olyan támogatói, akik csak ilyen kutyákat visznek haza.

– Óriási dolog, hogy ezek az állatok életük utolsó egy-két évét szeretetben, jó körülmények között élhetik le – mondta Szerencsés Tilla Lilla, a szegedi Tappancs Alapítvány sajtómunkatársa.

Öregek otthona kutya módra: a Tappancstanya Cammogója
Öregek otthona kutya módra: a Tappancstanya Cammogója

Hogy mikortól öreg egy kutya?

Általános vélekedés szerint egy négy-öt éves állat már öregnek számít, de ez nem igaz. Egy közepes testű kutya általában tizenhárom-tizennégy évig él. Örökbefogadás szempontjából volt olyan időszak, amikor már a két-három éves kutyákra is öregként néztek a leendő gazdák, szerencsére ezen már túl vannak a Tappancsnál. Amit sokan nem gondolnak, egy öreg kutya is ugyanúgy tanítható, mint egy kölyök.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy ősrégi vita: való-e a kutya lakásba?

A közvélekedés szerint felelőtlenség. A kutya viszont inkább ott lenne, ahol a család. De mi lesz, ha egyedül marad a lakásban? Tovább olvasom