Annó

2012.12.08. 00:44

Anno light: Ro-La - az első, kétszer

Szeged – Szombat hajnalban Szeged-Kiskundorozsmáról kigördült Wels felé az utolsó kamionszállító tehervonat. Gyerünk vissza tizenhat és húsz évet: így kezdődött.

Garai Szakács László

Anno light sorozatunkban időről időre a közelmúltba időgépezünk vissza egy-egy aktuális téma apropóján. Ezúttal az első Ro-La vonatokra vetünk egy pillantást. Hogy miért többes szám? Azonnal kiderül.

Egy kép erejéig 1992. november 22-én találjuk magunkat. Ezen a napon 9 és 10 óra között indult a legelső kamionszállító szerelvény Szegedről, akkor még a Tisza teherpályaudvarról. [namelink name="Nagy József"], aki ma a Vasúttörténeti Alapítvány titkára egyúttal az első magaslati vasútfotósok egyike is volt: a pályaudvar kijáratánál, az Ince-toronyból fotózta le a vonatot.

Anno light: Ro-La - az első, kétszer. Fotó: Nagy József, Vasúttörténeti Alapítvány (galéria)


Ekkor az M5-ös bal pályája Kecskemét Északig ért le, a jobb pálya Újhartyánnál maradt abba és egészen négy évet kellett várni az első hosszabbításra, amikor a jobb oldal is Kecskemét Északig hosszabbodott. A kamionok még javában az 5-ös úton dübörögtek, a díjat a kapukban kellett fizetni, matricának híre-hamva sem volt.

Majd alig négy évet kellett várni, és [namelink name="Lotz Károly"] közlekedési és [namelink name="Baja Ferenc"] környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter 1996. augusztus 30-án felavatta a kiskundorozsmai Ro-La-terminált. Az avatóünnepségen a vasúttársaságot [namelink name="Rigó Zoltán"], akkori vezérigazgató képviselte. A vasúti kocsikra a Hungarocamion kamionjai, valamint román rendszámú teherautók kaptattak fel.

Anno light: Ro-La - az első, kétszer. Fotó: Vasúttörténeti Alapítvány (galéria)


Hol vagyunk ehhez képest? Szűk másfél évtized után megszűnt a kamionok vasúti szállítása. Az utolsó években jobbára már csak török és ázsiai rendszámú kamionok használták. A 2012-es decemberi menetrendváltástól viszont már ők sem. Képeink Szeged Tisza, Kiskundorozsma és Budafok-Háros vasútállomásokon készültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!