Délmagyarország 110 - Közös a történetünk!

2020.04.14. 17:30

A párnára lehullott bomba

Belgrád II. világháborús német bombázása másnapján, 1941. április 7-én a jugoszláv légierő 17 bombát dobott Szegedre. A várost váratlanul érte a légitámadás, a riadót már csak az első bombák után fújták meg.

Munkatársunktól

A Szeged fölött lelőtt jugoszláv repülőgép roncsai 1941 őszén a kultúrpalota előtt. FOTÓ: HADTÖRTÉNETI MÚZEUM

Lovas Gáspár szegedi állomásfőnök alighanem élete végéig em­legette, hogy 1941. április 7-én há­­­lószobája mennyezetét átszakította egy jugoszláv bomba. A lövedék a díványra esett, amelynek rugózata átdobta a szoba másik oldalán lévő, szintén ru­­­ganyos díványra, de itt egy pu­­­ha párnára hullott – és nem robbant fel. Később az utászok szállították el a bombát – írta a korabeli Délmagyarország.

A szerencsés esetnek sajnos tragikus kerete volt: 1941. április ele­­jén Magyarország is elfogadta a németek ajánlatát a jugoszláviai be­­avatkozásra. Április 3-án Teleki Pál miniszterelnök til­takozásul öngyilkos lett, április 6-án pedig Németország lerohanta Jugoszláviát. A Luftwaffe gépei aznap több mint 15 ezer áldozattal járó bombázást hajtottak végre Belgrád ellen.

Az MTI akkori jelentése szerint Szegeden már második napja légoltalmi készültségben vártak egy esetleges jugoszláv légitámadást. A várost mégis váratlanul érte a 11 óra körül ér­kező légitámadás, a riadót már csak az első bombák után fújták meg.

A szürke testű jugoszláv gé­­pek több hullámban érkeztek a város fölé – jelentette a Délmagyarország április 8-án. Az első támadásnál a Boszorkány-sziget felől megjelenve 8 bombát dobtak a vasútállomás környékére, a másodikban pedig 9 bomba hullott a rendező pályaudvarra. A repülőtérről felszálló német gépek ezután légi harcban 4 ju­goszláv repülőt Szeged területén kívül lelőttek. Az utolsó hullámban érkező 2 jugoszláv gépet a Tisza-parton elhelyezkedő magyar légvédelem gépágyúja lőtte le. Az egyik az újszegedi kendergyár területére, a másik pe­­dig a vasúti hídon túl a Tiszába zu­hant. A két gép legénysége életét vesztette.

A Szeged fölött lelőtt jugoszláv repülőgép roncsai 1941 őszén a kultúrpalota előtt. FOTÓ: HADTÖRTÉNETI MÚZEUM

A Délmagyarország 1941. április 10-i számában mérte fel a jugoszláv légitámadás veszteségeit. A lap szerint a bombázás nem szedett áldozatot Szegeden, más forrás szerint egy szerelvény magyar mozdonyve­zetője megsebesült, és a kórház­­ba szállítás közben meghalt.

Az állomás mellett a városban a Boldogasszony sugárút ka­­pott találatot: a villamossín és a járda között 3 méter mély gödröt vágott egy bomba. A Ga­­lamb utca sarkát és a Liliom utcát is érte egy-egy találat, amelyek a villamosvezetéket rongálták meg, valamint a szomszéd házak tetőcserepeit vitte le a légnyomásuk. Összesen 17 lövedék hullott Szegedre.

A város fölött lelőtt jugoszláv gépek 5 katonáját április 9-én temették el Szegeden. Holttestüket a közkórház ravatalozójából a belvárosi temető katonai sírkertjében helyezték végső nyugalomra. A gyászszertartást a római katolikus mellett görögkeleti rítus szerint is megtartották.

A Délmagyarország 1941. szep­­tember 19-én adott hírt arról is, hogy a Tiszába zuhant repülőroncsot kiemelték, és Csallány Dezső akkori múzeumigazgató ötletére a kultúrpalota előtti vízmedence területén kiállítják. A roncsok mellé közszemlére ke­­rült Lovas Gáspár félmázsás bombája is, valamint perselyt helyeztek el a Délvidéken elesett magyar katonák árvái számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!