Délmagyarország 110 - Közös a történetünk!

2020.04.08. 17:30

Ahol ismerték a szovjet vevők ízlését, annó 1978

Újragondolt Annó rovatunkban ezúttal a paprikafeldolgozó vállalat raktárába látogatunk. Mi fogjuk látni először a szovjet vevők kedvenceit.

Munkatársunktól

Címkét ragasztanak a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat raktárában 1978-ban.

Fotó: Somogyi Károlyné. Partnerünk a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye. Azonosító: mfmSK07

Aki élt olyan helyen és időben, az tudja, milyen különlegesen visszhangos egy bolt, amelynek polcain semmi más nincs, csak bolgár uborkakonzerv, s a kábán köröző legyeken kívül nem mozog más.

Nem kizárt, hogy azok a gulyáskonzervek Somogyi Károlyné fotóján éppen egy ilyen szovjet üzletbe kerültek, ha pult alól el nem keltek már előbb.

Címkét ragasztanak a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat raktárában 1978-ban.
Fotó: Somogyi Károlyné. Partnerünk a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye. Azonosító: mfmSK07

A képen 1978-ban a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat raktárában címkét ragasztanak a dobozokra. Köztudott, hogy a tyúkpörköltet a szovjet fogyasztók, a saját levében elkészített tyúkhúst pedig a Német Demokratikus Köztárság-beliek kedvelték.

Ez a szép raktári fotó azért készült el, mert a Délmagyarország cikket írt a vállalat egyik „üzemi termelési tanácskozása” előtt. Kiderült, hogy a káposztás roládból elkészült 100 tonna konzerv és hamarosan szállítják a Német Szövetségi Köztársaságba. Őrölt paprikát Ausztriába és az Egyesült Államokba is szállítottak, valamint Szovjetunióba és a Német Demokratikus Köztársaságba (utóbbi helyekre jórészt az erősebb fajtából, mert ott nem puhányok laknak). A paprika őrlésére hamarosan új gépek érkeztek a „tőkés országokból” s ezekkel a finnyás tőkés megrendelők számára lisztfinomságúra (és nem szemcsésre) lehetett őrölni a paprikát.

A vállalatnál levesport is gyártottak, sőt, az 1960-as évek végén itt kezdték meg a hazai gyártású Delikát porok fejlesztését, amivel a terjedő Vegeta márka piacát akarták megszerezni.

Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat az 1948-as államosítás után alakult a paprikaőrlemény készítésére. E termékből évente 6-7000 tonnát állított elő 1978-ra. Termelése kibővült a konzervgyártással is. A rendszerváltozás után a vállalat a Pick Szeged Rt. tulajdonába került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!