Délmagyarország 110

2020.05.01. 10:58

Tettekre kész békevágy hatotta át a felvonulást, annó 1983

Annó rovatunkban Nagy László fotói az 1983-as szegedi május elsejei felvonulásra visznek. Dísztribün még volt, transzparens kevesebb, szónoklat pedig már egyáltalán nem. Mindenki igyekezett a majálisra.

Munkatársunktól

Felvonulás május elsején Szegeden 1983-ban.

Fotó: Nagy László. Azonosító: mfmNL841

Az 1983-as május elsejei felvonulás Szegeden három gyülekező irányból indult és a Széchenyi téri platánok alatt haladt el. Két platán között egy “Éljen a marxizmus-leninizmus!” feliratú molinó volt kifeszítve, de olyan magasan, hogy inkább a galamboknak szólt.

A felvonulás csúcspontja a városházával szemben felállított dísztribünnél volt. A tribünön “a megye és a város vezetői foglaltak helyet”, vagyis a szokásos táncrendben a megyei pártbizottság első titkára (Komócsin Mihály), a szegedi városi, a szegedi járási pártbizottság első titkára (Török József, Somogyi ferenc), a megyei tanács elnökének általános helyettese (Petrik István), a szegedi tanácselnök (Papp Gyula), az SZMT vezető titkára (Ágoston József), a népfront megyei titkára (Molnár Sándor) és a KISZ megyei első titkára (Bódi György).

A menet indulásakor ők mentek az élen, majd elhelyezkedtek a tribünön. A Kossuth sugárúti gyülekező felől “a város üzemeinek, vállalatainak és termelőszövetkezeteinek képviselői” érkeztek. A Lenin körút (Tisza Lajos körút) felső szakaszáról az általános és középiskolások, valamint a sportolók. A Lenin körút alsó szakaszáról pedig a felsőoktatási intézmények és a város kisebb üzemeinek, intézményeinek dolgozói.

A főszabály: a dísztribün előtt rendezetten és büszkén kellett végigmasírozni, a transzparenseket, zászlókat magasra tartani, majd a Belvárosi hídon át lehetett menni az újszegedi majálisra. A Délmagyarország szerint mintegy 50 ezer ember vonult végig a Széchenyi téren. 1983-ban már nem volt szónoklat és politikai gyűlés. A transzparensek fő üzenete az volt, hogy „Békét, biztonságát a világnak„ és az újság szerint “tettekre kész békevágy hatotta át a felvonulást”.

A felvonulást sportolók nyitották, őket az iskolások követték, majd a dolgozók következtek. A régi idők felvonulási kocsijai 1983-ban már nem voltak annyira divatosak, de az olajosok azért csak hoztak egy mini olajkutat a platón. Őket követték a vasutasok zenekarral, a Délép dolgozói lengyel vendégmunkásokkal, a textilgyáriak temperamentumos kubai munkásnőkkel, a Dégáz energiatakarékossági transzparenssel, az Áfész pedig jó ellátást ígérő pulttal. Halász Miklós tudósítása szerint ekkor valaki bekiáltott, hogy vajon sört hoztak-e, de 1983-ban már ezt is lehetett.

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!