111 éves a Délmagyarország

2021.03.30. 17:50

Ilyet még nem látott az 1-es villamos vezetője, annó 1990 – fotók

Nem volt elég, hogy lassú, zajos és zötyög a villamos, még a sínnel is valószerűtlen dolog történt. Egy hónap alatt két kisiklás volt 1990 nyarán.

Munkatársunktól

A hőtágulás felemelte a villamossínt a szegedi Kossuth sugárúton 1990 júniusában.

Fotó: Nagy László. Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjtemény (nl-2475)

Ilyet még nem láttam, fakadt ki az 1-es villamos vezetője, aki akkor már 20 éve vezette a zörgős-zötyögős kocsit (vagyis látott már pár dolgot). 1990 júniusában a Kossuth Lajos sugárúton azonban tényleg valószerűtlen dolog történt a villamossínnel: látványosan felpúposodott, mintha a két végén összenyomták volna.

Ugyanaz a síngörbülés másnap a 4-es vonalán ismétlődött meg. Az 1-es vezetője idejében észrevette a hullámvasúttá vált sínszakaszt, a 4-es viszont kisiklott (szerencsére nem borult fel).

A jelenség oka az lehetett, hogy a városban éppen kánikula volt (akkoriban a 30 fokos hőség számított annak). A Délmagyarország kedélyes tudósítója a másnapi hírben emígy oldotta meg a rejtélyt: „A síndudor fizikai magyarázata: delta el egyenlő alfaszor el nullszor delta té.” (Ne tessék bosszankodni, tényleg így van.)

Ugyanabban a hónapban volt egy komolyabb villamoskisiklás is a 3-as vonalán. Ekkor egy rosszul kanyarodó teherautóval ütközött a sárga villamos a kettes kórház környékén.

Kisiklott villamos Szegeden a 3-as vonalon 1990 júniusában.
Fotó: Nagy László. Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjtemény (nl-2425)

Az 1-es villamos pályáját akkor már jó 20 éve nem újították fel (utoljára az 1970-es évek végén). Az 1990-es években elsősorban az Anna-kúti csomópont botlasztó villamossínjeivel volt baj, ezért azt már 2005-ben felújították. A teljes sínpályát 2009-10-ben kicserélték ki.

Ilyennek láttuk a sárga villamost az 1970-80-as években:

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!