Különös szerelmi dráma a lovin

2021.07.21. 15:20

A fiatalokat az elkeseredés vezérelte: végzetes döntést hoztak, de túlélték, és egybekeltek

Ma már nem sokan tudják, hogy Szegednek egykor lóversenytere is volt azon a részen, ahol ma a Vadaspark lakópark és a mögötte lévő ligetes rész fekszik. 1931-ben, amikor már nemigen használták, különös szerelmi dráma játszódott le a területen.

Farkas Judit

Megdöbbentő szerelmi dráma játszódott le a lóversenytéren, kétszer is eldördült a pisztoly. Fotó: DM

Megdöbbentő szerelmi dráma a lóversenytéren – ezzel a címmel jelent meg az 1931. július 31-i Délmagyarország cikke, amiből az derült ki, hogy a mentők egy súlyosan sebesült leányt szállítottak be a sebészeti klinikára. A rendőrség központi ügyeletére mindeközben előállítottak egy fiatal gyári munkást, akit rövid kihallgatás után őrizetbe vettek.

Gyógyíthatatlan beteg

A húszéves Szécsi István forgópisztollyal lőtte le Nagy Ró­­zsi 18 éves varróleányt. Vallomásából hamar megtudták a nyomozók, hogy nem csak a lányt akarta megölni. A fiatalok évek óta szerették egymást, össze akartak házasodni, de kiderült, hogy István gyógyíthatatlan vesebajban szenved.

Ezért döntöttek úgy, hogy kö­­zös öngyilkosságot követnek el, István először Rózsival, majd magával is végez.

Megdöbbentő szerelmi dráma játszódott le a lóversenytéren, kétszer is eldördült a pisztoly. Fotó: DM

István kétszer rálőtt szerelmére a lóversenytér levente lövészárkában, majd várt két órát, és miután a lány még mindig élt, harmadik lövés helyett inkább elrohant segítségért. Találkozott az apjával, aki a lányt öl­­ben vitte a házukba, közben a fia mentőért telefonált. A pisztolyt a Cserepes sori tóba dobta.

Mégis házasodtak

Rózsi súlyos sebeket kapott, de túlélte a sikertelen közös öngyilkosságot. Miután ma­­gához tért, megerősítette szerelme vallomását.

A fiatalok már a kórházban találkozhattak, és megbeszélték, a kö­vetkező héten mégiscsak összeházasodnak.

A bűnvádi el­­járás tovább folyt Szécsi István ellen, de szabadlábra helyezték. Azzal érveltek többek között, hogy gyógyíthatatlan beteg, szökésétől már csak ezért sem kell tartani.

Ma már nem so­­kan tudják, hol volt Szeged lóversenytere. 1885-ben rendezték meg az első versenyt a mai Vadaspark lakópark és a mögötte fekvő ligetes rész területén. A pálya mögött legelő hú­­zódott a Sancer-tavakig. A Cserepes sori, lebontásra ítélt, egykori piac helyén vízjárta lapály volt akkor még.

Több ezren a pályán

Az első lóversenyt 1885-ben tartották, ekkor még nem volt sem bukméker, sem állami engedély – állt 2016. október 23-i DélmagyArchív cikkünkben, ami össze­­foglalta a pálya történetét. Az 1900-as évek első évtizedében a Szegedi Gazdasági Egyesület szabályos versenypályát építtetett, az első modern lóversenyt itt rendezték meg 1909-ben. Jó időben több ezer ember jelent meg a pályán, volt büfé, lelátó, katonazenekar.

Az első világháború megakasztotta a lóversenysportot is, legközelebb 1920-ban rendeztek versenyt. 1928-tól ismét használaton kívül állt a pálya, 1931-ben elbontották a lelátót, később egy rövid ideig ott működött a széna- és fapiac. 1933-ban rendeztek a területen még egy utolsó versenyt, amelyen már nők is elindulhattak az úrlovasok között.

Annyira veszteséges lett, hogy a győztes zsokékat sem fizették ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!