Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

A forradalom harmadik napja Szegeden, 2. rész

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma újabb öt fotót mutatunk, 1956. október 25-éről, amikor mindenki a Klauzál téri Kossuth-szobornál volt. Tartsanak velünk: képek annó.
Ugyanazoknak tűnhetnek, de mégis mások ezek a képek, mint a korábbiak. Figyeljék meg az apró részleteket, különbségeket! Első felvételünkön a fényképész szinte a mai oroszlános szökőkút helyéről exponált akkor, amikor a „keresztutcán", a Kárászon még szinte korzózni lehetett. Második fotónkon a megtelt tér látható kicsit jobbról. Így viszont látszik, hogy még a Victor Hugo utcában is álltak és vártak a szegediek. Harmadik és negyedik képünk a tömegből készült, előbbinél ráadásul megzavarhatták, meglökhették a fotóst, hiszen Kossuth feje lemaradt. Utóbbin pedig az Új-Zsótér ház melletti palota látható: mindkét emeletén az erkélyen és az ablakokban egyaránt lógtak ki az emberek. Ötödik felvételünkkel keretbe fogjuk az október 25-i képeket: a gyülekező lakosok láthatók. Azt nem tudni, a rengeteg kerékpár végül hova lett, hogyan fértek el velük az egyre nagyobb tömegben.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A forradalom harmadik napja Szegeden

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma újra öt fotót mutatunk, 1956. október 25-én mindenki a Klauzál téri Kossuth-szoborhoz sietett. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom