Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 16°C | 29°C Még több cikk.

A megunhatatlan 1910-es évek

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma újra jó száz esztendőt ugrunk vissza az időben, hogy újra megcsodálhassuk az 1910-es évek Szegedét. Tartsanak velünk: képek annó.
Első felvételünk a Kass vigadóról készült. Milyen jó lehetett a teraszon üldögélni, szürcsölni a jó borokat, sakkozni, kártyázni, beszélgetni! Ma bezzeg... Második fotónk Széchenyi téri látkép, amelyet a városháza tornyából fényképezhettek és a nagy posta épületét és az azon túli területeket mutatja. Dóm? Milyen dóm? Harmadik képünket a Klauzál téren exponálták, már Kossuth Lajossal, pontosabban a szobrával. Büszkén „körbe is állták" a szegediek. (Egy mondat, zárójelben az idézőjelről: a huszadik század elején divat volt a fotók „hamisítása" – szinte minden fényképész élt azzal a módszerrel, hogy egy üres teret „feltöltsön" utólag emberekkel, sőt sokszor fák, bokrok „nőttek" oda, ahol sosem voltak.) Negyedik felvételünk újra Széchenyi téri, de most a városháza a lényeges. Meg a fekete zászló az épületen. Azt sajnos nem tudjuk, kiért, miért van kitűzve a gyász lobogója. Ötödik, mai utolsó felvételünk a „kis" Kultúrpalotát és az előtte működő kispiacot mutatja. Akkoriban mindig, mindenhol árulták a gazdálkodók a portékáikat: a Széchenyi téren, a Rudolf téren (ma Roosevelt tér), a Klauzál téren – tényleg mindenhol.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagy Dóm téri leletmentés

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma 1965-be megyünk vissza: a Dömötör torony „környéki" ásatást nézzük meg. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom