Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 3°C

A nagy árvíz és ami aztán történt - 2. rész

Szeged – Maradunk az 1879-es nagy árvíznél és az újjáépítési munkáknál. A belvárost és a várat vesszük szemügyre. Tartsanak velünk és szavazzanak ma is: képek annó.
A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermének vasárnapi első fotója egy szomorú csoportkép: a Dunagőzhajózási Társaság mentő személyzete nagyon sokat segített a bajba jutott szegedieknek. Kár, hogy a belváros közepén kellett Klösz Györgynek lefotóznia őket és nem egy átlagos hétvégén a Tisza rendes medrében. A második képünk is egy szívszorító felvétel: az árvíz utáni belvárost mutatja, ahol a házak nagy részének a tetejéig ért a víz... Harmadik és negyedik felvételünk Lauscher Lipót készítette, már a víz visszahúzódása után, a vár bontásáról. Különösen a negyedik érdekes: el tudnák képzelni úgy a Széchenyi teret, ahogy a képen látható? Azaz körülbelül a nagyposta helyén egy bástya állna, a palotasor helyén a kőfal. Mi azért megnéznénk... Az utolsó felvétel akár egy átlagos fotó is lehetne: egyedül a kép jobb szélén a felállványozott városháza „árulkodik", ez is az árvíz utáni talpra álláskor készült.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagy árvíz és ami aztán történt

Öt fotó, ami az 1879-es nagy árvízhez és az újjáépítési munkákhoz repít vissza. Biztonság övek be, állak leesés ellen felszigszalagozva! Tartsanak velünk és szavazzanak is: képek annó. Tovább olvasom