Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

˝A nyugatiak már a spájzban vannak!˝

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma igazi tőrőlmetszett nyolcvanas évekbeli retró képeket nézegethetnek. A Napfény Szálló megnyitásakor készült fotókat látva az az érzésünk támad, hogy hiába létezett ekkoriban még teljes hatalmi nyomatékkal a Brezsnyev-doktrína: a nyugatiak már a spájzban voltak. Tartsanak velünk: képek annó.

A Kádár-kori öltözködési protokollt kutatók számára az első fotó látványa már önmagában is szellemi izgalmat indukálhat. A második felvételen a korabeli bárkultúra-design összetevői tanulmányozhatóak; persze a nyolcvanas évekbeli pincérnő is figyelemreméltó jelenség.

A harmadik képen maga a nyolcvanas évek csupa nagybetűkkel: nem is tudjuk, mit érdemes leginkább kiemelni... A szendén prospektusokat szemlélőket? A furcsa virágátadást? Az operatőrt és kameráját? Vagy a profi világosítót?

A negyedik felvételen a fehér ruhás elvtársnő hajviselésére hívnánk fel a figyelmet: bubifrizura a szocializmusból. Az utolsó fotóról pedig már csak annyi jön le, hogy a végén mindenki csak a fogadást várta – hiába, a protokolleseményeket követő fogadásvárás rendszereken átívelő vágya az emberiségnek.

Nézzenek be hozzánk, képek annó!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden demizsonba Anna-vizet!

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma az Anna-kút 1982-es állapotáról láthatnak felvételeket. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom