Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

A régészet világa

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma a hatvanas évek leletmentési munkálatait nézhetik meg. Voltak, akik egészen közelről „érdeklődtek" minden iránt... Tartsanak velünk: képek annó.
Első két felvételünk Nagylaknál készült, az igazat megvallva, egyik jobb, mint a másik... A fotósnak a leletek voltak a fontosak, semmi más, így viszont rengeteg „élő" lábat, hasat látni a fényképeken, hiszen gyermeki érdeklődés bizony volt. Különösen az első képen látszik, mennyire „sekély" volt a sír, egy mélyebb szántás is könnyen kifordíthatta volna a csontokat. Harmadik és negyedik képünk Levelénynél készült 1966-ban, főszereplői Trogmayer Ottó, akkor fiatal régész, későbbi múzeumigazgató, egyetemi tanár, Széchenyi-díjas muzeológus és egy, a környéken lakó parasztember, aki gyanakvással vegyes érdeklődéssel figyelte a környéken zajló munkálatokat, nem beszélve az azokhoz használt eszközöket, mint például a felvételeken megörökített detektort. Ötödik, mai utolsó fotónk 1969 júniusában készült Jánosszállás-Katonaparton a szarmata és az Árpád-kori leletek feltárásakor: a kép jobb oldalán üldögélő kisfiú talán épp azon morfondírozott, ha nagy lesz, ő is régész lesz, hiszen ezt a munkát, ő is tudná csinálni.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megunhatatlan 1910-es évek

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma újra jó száz esztendőt ugrunk vissza az időben, hogy újra megcsodálhassuk az 1910-es évek Szegedét. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom