Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A Tiszánál

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében a Tisza körül bolyongunk. Lemegyünk a partra, a rakpartra is, de megnézzük fentről is a nagy kanyart, mindkét irányból. Tartsanak velünk: képek annó.
Első felvételünkön 1932-es. Szép kis áradás volt akkor is, április 15-én 932 centiméterrel tetőzött a folyó. Majd 1948-49-be ugrunk át. A második kép a szalámigyárból, annak is a kéményéből készülhetett. Akkoriban „azon a részen" nem nagyon volt más magas épület. Figyeljék meg Újszeged „erdeit", meg a szegedi rakpartot! Annyira más volt, mai szemmel nézve annyira hihetetlen, hogy ilyen volt a város három évvel a második világháború után. Harmadik fotónkon homokot rakodnak ki egy hajóból a partra: már komoly gépesített technológiát használtak, szépen épületek is a homokhegyek. Negyedik képünk a csodaszép rakpartot mutatja. Érdekes, hogy akkoriban az illetékesek ilyen szépen meg tudták csinálni, pedig voltak árvizek nem is egy. Érdemes megfigyelni a csatolt UV-villamost is a hídon! 5-ös viszonylatként közlekedett Újszegedre a Széchenyi téri Központi Megálló volt a szegedi végállomása. Mai utolsó képünk pedig a dóm tornyából készült 1949-ben. A másik irányból nézhetjük meg a Tisza kanyarulatát a letarolt Újszegeddel. A képen az is látszik, a szerb templom tornyát bizony meglőtték, s nem volt még akkor lehetőség a helyreállításra.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paprikaország páratlan pillanatai

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében a szegedi és a város környéki paprikázós mindennapokba lesünk be. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom