Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Ásatás Tápé-Széntéglaégetőn

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma a hatvanas évek egyik nagy ásatásának a helyszíne a fő témánk. Tartsanak velünk: képek annó.
A Tápé-Széntéglaégető nevét a hatvanas években ismerte meg a világ. Trogmayer Ottó ezen a területen tárta fel a halomsíros kultúra legnagyobb hazai temetőjét, 687 későbronzkori sírt, azt azonban csak a publikáció és a Régészeti Füzetek rövid utalásaiból lehet tudni, hogy a nevezetes bronzkori temető mellett gepida és avar sírok, valamint hunkori szarmata és Árpád-kori település részlete is feltárult az éveken át folytatott kutatómunkával.

A lelőhely a Tiszához közel, a Tápéi ér jobb partján helyezkedett el. A leletek akkor kerültek elő, amikor a Tiszatáj Termelőszövetkezet széntéglaégetőjéhez agyagot kezdtek el bányászni a magasparton. A kitermelést megelőző leletmentő munka a téglaégető működéséhez alkalmazkodva, a téli hónapokban is öt éven keresztül folyt. Itt készültek a mai felvételek, egy kivétellel: az elsőn ugyanis Bálint Sándor és Ortutay Gyula látható családi körben.

De az összes többi már a régészeti feltárást mutatja: ezekből kiderül, jókedvűen, vidáman érdemes az ásatáson dolgozni, simán le lehetett feküdni a gödörben, a leleteket jelző számok bohóckodásra is alkalmasak, a colostokról nem is beszélve. Végül gyönyörködjenek képrejtvényünkben!

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldog pillanatok 1981-ből

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma szegedi 1981-es életképeket mutatunk néhai kollégánk, Enyedi Zoltán archívumából. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom