Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Átszakadt a gát!

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében három napon át a 135 évvel ezelőtti szegedi nagy árvízre emlékezünk. Íme sorozatunk második része. Tartsanak velünk: képek annó.
Sorozatunk második részében a wikipédia szócikkében is olvasható „legendákra" emlékezünk:

Mintha a szegedi Dózsa-szimbólumból sarjadt volna az a régi jóslat, amelyről Jókai Mór emlékezik meg: „Akkor épül fel Szeged olyan naggyá és széppé, mint hajdan volt, mikor a halottak visszatérnek a városba." S valóban, a nagy katasztrófa napjaiban a dúló vízár felszaggatta az alsó- és felsővárosi temetők sírhalmait, s egyszerre azt látta a töltésekre menekült nép, hogy a halottak jönnek vissza koporsóikban a víz által uralt elhagyott utcákra.

Az 1879-es szegedi nagy árvíz. Fotó: Móra Ferenc Múzeum (galéria)

* * *

Az emberek mentésében élen jártak a ladikosok, csónakosok. Pestről Zubovics Fedor nyugalmazott huszártiszt érkezett egy egész mentő-expedícióval. Míg el nem borította az egész várost a víz, addig menteni nem tudtak. Így írja le Zubovics a történteket:

„Tíz ladikkal vártam a vizet a kiskaszinó tájékán, ahol a mostani Tisza Lajos körút fölső szakasza a folyó felé hajlik. Meg nem lehetett mozdulni, olyan erővel zúdult ránk a víz. Fogódzkodtunk, mi menteni jöttünk, nem meghalni. Egy iparos ember úszott az utca közepén hömpölygő zavaros áradatban, segítségért kiáltozott. Amennyire tudtuk, értésére adtuk, hogy kapaszkodjon valamelyik házba, de ő éppen attól menekült. Később láttuk, mennyire igaza van. Árvízben házra támaszkodni kész halál. Azt tapasztaltam, hogy az ár első rohamaiban, az első órákban dőlt össze Szegeden a legtöbb ház, amikor a víz nemcsak áztatta, de nyomta, húzta lefelé az épületeket. Amelyik ház ezt a rohamot kiállta, még estig megmaradhatott. A jobbak kitartottak másnapig." Zubovicsék és még nagyon sokan mentették az embereket, segítettek a makóiak, a hódmezővásárhelyiek, maga Csontváry Kosztka Tivadar festő is részt vett a mentési munkálatokban. A temesvári utászkatonák is kitettek magukért. Erejük, csónakjuk, pontonjuk, szakértelmük, ambíciójuk volt az életek megmentéséhez.


Mai friss fotóink a romokban lévő Alsóvárost, a mentésben résztvevő csónakosokat, valamint az árvíz visszavonulta után a Széchenyi teret mutatják.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

Sorozatunk első része itt olvasható. >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagy Gergely napi vész

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében három napon át a 135 évvel ezelőtti szegedi nagy árvízre emlékezünk. Íme sorozatunk első része. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom