Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

Az utcai művészeti sokszínűsége

Szeged – Street art már akkor is létezett, amikor annak művelői nem is tudták, hogy azt csinálják. Volt köztük igazi, annak mondott és kocaművész is. Nézzék meg alkotásaikat! Képek annó.

Eiffelék szegedi hídja mindenképpen a street art egyik csúcsteljesítménye. Az utóda is az, egyébként, ám az koránt sem olyan szép, mint a folyóba bombázott elődje. A gyárakat sem úgy húzták fel a XIX. század végén, a XX. század elején, ahogy manapság. Ott is igyekeztek arra is figyelni, hogy az épület lehetőleg szép is legyen. Második képünkön látható gyárudvaron a falakon még kovácsoltvas díszítés is látható. A vasúton is fontos volt a street art. A katonákat szállító tehervagonok egy furcsa módja, hogy oldalukat szigorúan néző, kitüntetéseiket alig elbíró tisztek fotóival plakátolták ki. Hiába, akkor még meztelen nős fotókat elég nehéz volt szerezni arról nem is beszélve, hogy akkor még erkölcstelenebbnek számított ezeket kinyomtatni. Negyedik, Hódmezővásárhelyen fotónkon egy amatőr művész éppen alkot. Aszfaltrajzolni mindig isteni dolog volt, csak sosem volt elég színes kréta a munkához és mindig hamarabb abba kellett hagyni, semmint hogy tökélyre fejlesztődjön az alkotás. Ötödik fotónkon visszaérkezünk a Tisza-partra. A monumentális Segesdy-szobor szépségéről lehet vitatkozni, de tény, aki arra jár, készít róla fényképet, és a bandázó tinik is hamar belakták.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

A virtuális tárlaton megjelent képekből válogatás látható a Móra-múzeum Tornyos Szeged híres város című időszaki kiállításán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sárdagasztás, gőzmosoda és a ˝kezdetleges˝ Újszeged

Hogy mennyire más és mégis mennyire ugyanaz tud lenni egy városkép arra jó példa az 1912-es és 1973-as Szegeden készült két fotó. Képek annó. Tovább olvasom