Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Bálint! Hol vagy?

Szeged – Nyugodjanak meg! A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításán egyetlen Valentin napi fotó sem látható. Viszont, ha van kedvük, akkor keressék meg Bálintot a tömegben: képek annó.

Ha kellett, akkor már száz évvel ezelőtt is utcára vonultak a szegediek, így adva hangot a nemtetszésüknek. A Takaréktár utcánál készült fotón figyeljék meg a villamossíneket, valamint azt is, a csecsemő már akkor is fontos tüntetési „kellék" volt. Meg a bicikli is, ez utóbbiból mostanában kevesebbet látni a demonstrációk idején.

Ahol most sokan futnak vagy éppen kézen fogva andalognak ott egykor katonák edzették magukat. Éles lőszerektől nem kell tartani, maximum gyakorlógránátot lehetne találni, de ha eddig nem került elő egy sem, valószínűleg eztán sem fog.

Érdekes azt is megfigyelni ezeken a régi fotókon, hogy a munkások szó nélkül tűrték, hogy fotózzák őket, sőt azt is, hogy összeállítsák őket egy csoportképpé. Manapság ez nem megy ilyen gördülékenyen...

A családi összejövetelek felvételei is mindig érdekes, sokszor mulatságosak. A mai képen van, aki imádta, hogy fotózzák, más meg legszívesebben az asztal alá is elbújt volna...

Ha a mai összeállítás tüntetéssel indult, akkor záródjon azzal is: igaz, ez szimpátiatüntetés, tisztelgés: Dankó Pistára emlékeztek a szegediek.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

Olvasóink írták

 • 4. jj65 2013. február 14. 22:30
  „Az idióta Valentin nap egy mártírhalált halt püspök emléknapja, akit a szerelmesek védőszentjévé avattak. 1970-ig egyházi ünnep volt.”
 • 3. queenmargareth1 2013. február 14. 17:20
  „2. bánki 2013.02.14. 14:04 annyi, hogy annak idején---régen ünnepelték a Bálint napot.
  Hozzánk vissza 90 körül került Valentinként...”
 • 2. bánki 2013. február 14. 14:04
  „Mi közünk ehhez az idióta Valentin naphoz ?”
 • 1. tatam 2013. február 14. 12:23
  „A tüntetőkről szóló kép szerintem nem a Takaréktár u-ban készült, hanem a mellette lévő Horváth Mihály u-ban. Nekem nagyon így tűnik!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberek híddal

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításán ma ismert emberek és ismeretlen idegenek láthatók. És egy felvételen visszatér a régen látott egykori szegedi Tisza-híd: képek annó. Tovább olvasom