Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Bennük bízott Kádár... kiszesek gyűlnek, szavaznak, állnak, néznek

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma a Kommunista Ifjúsági Szövetség egyik hetvenes évekbeli szegedi gyűlésébe kukucskálhatunk be. Az ifjúkommunisták nem tűnnek eléggé eltökéltnek, pedig Kádár hogy bízott bennük…Tartsanak velünk: képek annó.
„Forradalmi feladatunk és történelmi felelősségünk a fejlett szocialista társadalom építése" – ahogy az első képen láthatjuk, ilyen magasztos felszólítás mellett zajlott a KISZ szegedi járási küldöttgyűlése 1978-ban.

A KISZ 1957-ben alakult meg, első vezetője a Csongrád megyei kötődésű Komócsin Zoltán volt. A szervezet 32 éven át szolgálta a kádári hatalmat. Azt a tagot, aki az ifjúkommunista viselkedési mintákat megszegte, a KISZ taggyűlése dorgálás vagy szigorú megrovás fegyelmi büntetésben részesíthette. Ezt pontosan tudták a második fotón szereplő kiszesek is.

A harmadik felvételen a küldöttgyűlés nagy komolyan szavaz, a negyediken egészen biztosan az Internacionálét énekelhették vigyázzállásban, az utolsón pedig nagyot néznek a fiatal tagok.

Nézzenek be hozzánk, képek annó!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örkénynek is tetszene: dobozolnak, ecsetelnek és a végén még a Délép-gyár konyhájába is benézünk

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma hetvenes évekbeli szegedi gyári hétköznapokba… Tovább olvasom