Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Boldog huszadik századi békeidők

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításának mai képeiről csak úgy árad a huszadik század nyugalma, „unalma". Pedig történt ugye egy s más, de ezek a felvételek kivétel nélkül a békét, boldogságot sugározzák: képek annó.

Szépen felöltözni, majd elmenni a műterembe, ahol lefotózzák a családot, ez hozzátartozott a húszas évek mindennapjaihoz. A modern „festők ecsetje" előtt számtalan portré készült, mai első képünk egy – szokás szerint – „férfitúlsúlyos" famíliát mutat.

Második felvételünk a kis múzeumról készült a harmincas években. Figyeljék meg a parkot az épület körül, és azt is, milyen volt a rakpart, a mellvéd, hogyan, milyen lépcsőkön lehetett lejutni a Tiszához!

Dorozsmai 1941-es nyári életképünkön sem utal semmi arra, hogy Magyarország már nyakig benne volt a második világháborúban, visszafoglaltuk Bácskát, a Muraközt, a baranyai háromszöget és ekkortájt szakítottuk meg a diplomáciai kapcsolatot a Szovjetunióval is.

Ha a mai összeállításunkban valakit lehet irigyelni, akkor a makói Maros-parton olajozó fiatalembert mindenképpen. Vannak ugyanis szép lányok, nagyon szép lányok, meg a makói lányok, akiknél szebb tényleg nincs a világon!

Ötödik felvételünk a Majolika-emlékmű avatásán készült Hódmezővásárhelyen. A szép szobor egy kicsit kitolt a leleplezőjével, ugyanis a fehér „lepedő" beakadt az alkotás tetejébe.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

A virtuális tárlaton megjelent képekből válogatás látható a Móra-múzeum Tornyos Szeged híres város című időszaki kiállításán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tisza körül

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításának mai szegedi képei a Tisza körül készültek. De megnézhetik a gyönyörű makói belvárost is 1971-ből: képek annó. Tovább olvasom