Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Csongrád megye a negyvenes években

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma a negyvenes évekbe kirándulunk. Szétnézünk Szatymazon is, és mutatunk egy szenátoros trafikot is. Tartsanak velünk: képek annó.
Első fotónk azonban még műtermi: Veronkáról készült, aki Gyuszi öccsének dedikálta ezt a képet. Második felvételünk reklámfotó is lehetne: Frányó János családjával állt ki húsmérése elé, hogy megörökítse őt az arra „turnézó" fotográfus. Harmadik fotónk 1946-ban készült egy aratóünnepen. Az alapos szemlélő azt is észreveheti, hogy az ünnep előtti napokon sokat eshetett az eső, hiszen a lányok mögött bizony elég sáros az út. Negyedik képünk is mezőgazdasági – jellegű. Szatymazon a vasútállomás előtt „száguld" a tehén a szekerével: napi cukiság a második világháború utáni évekből. Ötödik képünk pedig arra bizonyíték: az államosítás nem ment ám egyik pillanatról a másikra. A fotó ugyanis 1948-as, ám a szatymazi trafik cégérén még Magyar Királyi Dohány és Szivar Kisáruda felirat olvasható. Kedves dohányos olvasóink: bevállalnának ma egy 120 lapos Senatort?

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi Ifjúsági Napok, 1983. - 4. rész

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítóterme is részt vesz a Szegedi Ifjúsági Napokon: íme a SZIN harminc éve, ahogy néhai kollégánk, Enyedi Zoltán látta. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom