Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Dömötör és társa

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében a Dömötör templom áll a középpontban, meg ami megmaradt belőle. Tartsanak velünk: képek annó.
Ami megmaradt belőle, azt mindenki ismeri, és nagyjából a történetét is: a Dömötör-torony Szeged legidősebb, XI. század alapokon nyugvó építménye, a mai Fogadalmi templom helyén állt Szent Demeter-templom egyetlen meghagyott tornya. A templom első említése 1199-ből származik. Fennállása évszázadai alatt számos alkalommal átépítették, a XVIII. századra nyerte el végső formáját. 1709-ben még hat ablaksora (emelete) volt. 1913-ban döntött a város a lebontásáról, hogy a helyén épüljön fel a dóm. A Szent Demeter-templom bontásakor került elő annak falába építve a Dömötör-torony. 1931-ben felújították, és keresztelőkápolnává alakították. Rerrich Béla munkája a torony művészi restaurációja. A falába a vár bontása során előkerült román kori szobrokat, a toronyba vágott új ajtó íves felső részébe pedig Szeged legrégebbi szobrát, a XII. századi „kőbárányt" illesztették. A kápolna belsejét Aba-Novák Vilmos falfestményei díszítik, amelyekkel a művész 1932-ben aranyérmet nyert a páduai egyházművészeti kiállításon. A torony kovácsoltvas kapuja a keresztény liturgia jelképeivel az emberi élet egyes mozzanatait mutatja be, e kovácsoltvas ajtót is Rerrich Béla tervezte.

Ez a templom nézhető meg ma, négy fotón. De nem vele, hanem a „szomszéddal", a szerb templommal kezdünk, majd utána jön a főszereplő: a dóm épülő tornyából vetünk rá egy pillantást, megnézhetjük a földről teljes pompájában, valamint bontás közben is, végül egy „friss", a harmincas években készült képeslapon a jelenkorihoz hasonló állapotban látható, ma egy kicsit rosszabbul néz ki a torony.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tornyos Szeged és az élet császárai

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma egy kicsit templomtornyozunk, plusz megmutatjuk, hogy kell és lehet túlélni a hőséget. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom