Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Egy apró malőrtől a szobordöntésig

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma közel egy évszázadot „tekintünk át” öt fénykép segítségével. Tartsanak velünk: képek annó.

Első fotónkon Brennerék kifogástalanul ülnek az objektív előtt, csakhogy... Csakhogy ott az a kitömött macska, ami mint egy troll, eldőlt, így a komoly, ünnepélyes családi fotó bizony komikus lett. Második képünkön a ma már láthatatlan Szegedet nézheti meg: a Dömötör templom előtt kicsi, romantikus téren lehetett andalogni. Ma a helyén egy kicsit nagyobb a placc, persze ott is lehet andalogni, de ez azért mégis más volt... Harmadik felvételünk Kiss Manyi mosolyog, őt se nagyon láttuk így, többségünknek az idős kori arca ugrik be inkább. Negyedik fotónk a nyolcvanas éveké: Aczél elvtárs ünnepi köszöntője a Somogyi-könyvtár megnyitóján. Gyakorlatilag mikrofon se kellett neki, figyeljék meg „70 méterre" áll tőlük, így vagy bezengte a teret, vagy csak egyszerűen senki nem mert neki szólni, „Aczél elvtárs, nem halljuk!" Persze, nem is biztos, hogy baj, hogy adott esetben nem hallották, mit mond... Ötödik képünk a mini Lenin-sorozatunkból való. A szobor utolsó percei a Rákóczi téren, hamarosan elszállítják a Móra-múzeum akkor még meglévő algyői raktárába.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Portrék a XX. század elejéről

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma újra az „Ilyen volt az ember a XX. század elején”-sorozatunkból válogattunk. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom