Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Éljen május 1-je!

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma a szocializmus egyik legkedvesebb tavaszünnepének kordokumentumait nézhetjük meg a negyvenes–hatvanas évekből. Tartsanak velünk: képek annó.
Első felvételünk II. világháború utáni egyik első május elsején készült, sajnos pontos évszámunk nincsen. De vörös zászló már van. Érdemes megfigyelni azt is, hogy a belvárosban akkoriban megfért egymás mellett a központi húscsarnok és az úri női divatüzlet is. Második fotónk 1948-as. A szegedi városházán már jó nagyban látható Rákosi Mátyás fotója (az osztálymérnökségi tábla fölött). A fotó főszereplői a vasutasok, akik a munkásosztály többi tagjához hasonlóan, büszkén, örömmel vállalták az első három éves terv mihamarabbi teljesítését. Harmadik képünk 1950-ben készült a Belvárosi hídon: ballonkabátos férfiak és nők vonulnak át szépen, rendezetten Újszegedre. Negyedik fotónk is itt készült, egy évvel később. A városháziak nagyon bátrak voltak: akkor ők már javában a városi tanácsnál dolgoztak, mégis városháza betűkkel meneteltek át. Arról nincs információnk, lett-e bajuk a „provokátoroknak". Mai ötödik felvételünk Széchenyi téri. 1966-ban mindenki a fotóst figyelte. Volt, aki mosolygott, mások gyanakodva méregették.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyönyörű nők, fess férfiak

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma újra műterembe vonulunk. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom