Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Elpusztult, eltűnt, átalakult, de még megvan

Szeged – Száztíz évet „nézünk át" ma öt szegedi képben. Izgalmas vállalkozás lesz, tartsanak velünk: képek annó.
1872-ben kezdünk, Újszeged egykori legnagyobb malmát láthatjuk még „éltében" a második világháborúban ugyanis nemcsak a vasúti hidat, hanem ezt is felrobbantották a németek a „biztonság kedvéért". Érdemes megfigyelni a malom előtt, a Tiszán ringó Klauzál és Szeged hajókat! Hol lehetnek azok is...

A Dugonics téri ma körforgalom 1883-ban is fontos, nagy kereszteződés volt. Akkoriban egy zsúfolt utcakép így nézett ki... Bezzeg ma! A Lengyel-ház 1894-ben egy kicsit olyan, mint volt a Gabcikovói vízlépcső Hofi szerint: abba van hagyva. Hogy cukrászda, vagy bármi lesz-e még a földszinten örök rejtélynek tűnik.

A Tisza-partról 1929-ben készült fotón ne csak a dómot nézzék, azt láttuk már nagyon sokszor. Inkább a töltést, a rakpartot, a lépcsőket vegyék szemügyre!

A legnagyobbat időben az utolsó képre ugrunk előre: 1929-ből 1982-be repülünk, a Tiszától a Szent István térre: munkában magyar szocialista építőipar.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

Olvasóink írták

  • 2. Nyenyere 2013. január 30. 00:53
    „A város szépítésénél figyelembe vehetnék ezeket a régi dokumentumokat. Valószínűleg nem torzítanák a város képet úgy, ahogy manapság teszik.”
  • 1. SP 2013. január 29. 08:10
    „Közös jó tulajdonsága
    a régi képeknek, hogy nem torzak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár ők is mondhatták volna

Öt portré, öt különböző szereplő. Kicsi nagy, férfi nő. Ő van a középpontban a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításának mai felvételein: képek annó. Tovább olvasom