Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

˝Ennél a pénztárnál csak fejkendőben fizethet!˝

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma egy 1982-es hódmezővásárhelyi eseményre látogatunk el. Hogyan zajlott egy boltnyitó a nyolcvanas években? Tartsanak velünk: képek annó.
Nem véletlen hívták a kádári Magyarország rendszerét frizsiderszocializmusnak. A diktatúra nem biztosította az állampolgári szabadságjogokat, de igyekezett jólétet adni, az emberek pedig csak vásároltak, fogyasztottak és fogyasztottak. A nyolcvanas években a magyar felnőtt lakosság 60% számított túlsúlyosnak.

Az első fotón tényleg úgy tűnik, hogy az egyik pénztárnál csak fejkendőben lehetett fizetni. A második felvétel a szocializmusbeli marketing fejlettségét mutatja: bizonyára mindenki csak úgy rohant be befőttet vásárolni.

A harmadik kép a hivatalos boltnyitás pillanatát örökítette meg - a felvételt nézegetve visszasírhatjuk a fehér köpenyes eladó(nő)i világot. A negyedik fotón az „előhűtött baromfi" felirat előtt jól öltözött elvtársak tépelődnek a jövőn. Az utolsó felvételen katonás sorban állva várják a konzervek, tészták és egyéb portékák a vásárlói siserahadat.

Nézzenek be hozzánk, képek annó!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasladyk és csípős hangulat

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma csípős hangulatot varázsolunk - … Tovább olvasom