Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Hangulatok

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításának fotói ma érzelmekről, hangulatokról, gondolatokról „szólnak". Nézzen szét nálunk: képek annó.

Sok pici apró hangya izeg-mozog mai első felvételünkön, egészen addig, amíg Petőfiék meg nem jelennek, s meg nem szólal a harangjáték. A Dóm téri látványosságot lassan nyolcvan éve hallgatja, nézi tátott szájjal minden turista.

Ha az első képünk vidám volt, a második borzalmas. Az ország – építési szempontból is – egyik legkülönlegesebb vasúti hídja rommá bombázva. Ekkor, 1944-ben gyakorlatilag megszűnt a Szegeden keresztül keletre tartó vasúti közlekedés, és nagyon úgy néz ki, már sosem indul újra. Pedig...

No, elég a szomorkodásból, irány a tábor! Az építkezés tényleg jó volt, de sokkal fontosabb volt, hogy pasizni, csajozni, bulizni lehetett, ügyelve persze a szocialista erkölcsökre.

Negyedik képünket a szigor lengi be. Sajnos sosem tudjuk meg, miért volt ennyire morcos a képen látható gyönyörű konzervgyári munkásnő, de még így grimaszolva is biztos, hogy egy egész brigád volt szerelmes belé a Pulz utcában.

Ötödik fotónk a példamutatásról szól: bármelyik férfiember boldog lenne, ha öregkorában is úgy rajonganának érte, ahogy tették azt Szent-Györgyiért. Oké, a Nobel-díj sokat „lendít" ezen a kérdésen, mégis, uraim, érdemes ellesni a professzor eleganciáját.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

A virtuális tárlaton megjelent képekből válogatás látható a Móra-múzeum Tornyos Szeged híres város című időszaki kiállításán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt pillanat a harmincas évekből

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításának ma egy évtizedre fókuszálunk: visszarepülünk a harmincas évekbe. Tartsanak velünk! Képek annó. Tovább olvasom