Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Ilyet még nem látott a Fekete ház: dobozlabirintusba bújtatott Örkény

A groteszk nagymesterének életét mutatja be szokatlan formában a Fekete ház új tárlata: az Örkény István emlékkiállítás dobozlabirintussal, a szerző saját hangját hallató telefonfülkével és egyedi installációs megoldásokkal várja a látogatókat.
A magyar irodalom rendkívüli egyéniségének, a hazai groteszk próza megteremtőjének nyílt emlékkiállítása a Fekete házban.

Fotók: Móra Ferenc Múzeum
Fotók: Móra Ferenc Múzeum

A kiállítás első fele hagyományos formában, eredeti dokumentumokon, személyes tárgyakon, relikviákon és kéziratokon keresztül ismerteti az író életét. A tárlat második fele - ahová egy trükkös ajtón keresztül léphetnek be a látogatók- interaktív elemek segítségével mutatja be Örkény kultikus műveit. A Tóték világát a doboztenger és egy kerti vécé jeleníti meg, mely az Isten hozta, őrnagy úr! című filmadaptáció részleteit vetíti. Az egypercesek a kartondobozokon jelennek meg szokatlan formában és helyeken, az Örkényre oly jellemző könnyedséggel.

Örkény 100+1 = Örkény-kiállítás a Fekete házban

Örkény István abszurd humorával, groteszk írásaival a hazai irodalmi élet egyedi színfoltja: a szocialista rendszer ellentmondásait remekül szemléltetik világsikerű alkotásai. Ahogy ő fogalmazott, az igazságot egy groteszk szemvillanás segítségével jobban tudta érzékeltetni a világ legerősebb nagyítójánál is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyönyörű nők, fémférfiak meg egy ház

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma dolgozó nőket, tehetetlen férfiakat és a Klauzál tér ékét mutatjuk meg: képek annó. Tovább olvasom