Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 14°C | 29°C Még több cikk.

Jókedvünk nyara 1958-ban

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma 1958-ból mutatunk öt mosolygós portréfotót: egyet Tápéról, a többit a csorvai ásatásról. Tartsanak velünk: képek annó.
Első felvételünk készült Tápén: a leányok kiültek vigyorogni a padra.

A többi fotónk pedig már a csorvai ásatásról való. Ami akkor, már a közeli település, Ruzsa volt:1957-tól hívták így a közeli községet. A csorvai szállásföldeken az 1770-es években 11 szegedi birtokosnak volt állattartó szállása. Bizonyos, hogy a török után szabad foglalással földet szerző szegediek az Árpád-kori faluhelyet és környékét vették használatukba. Ezt a XVIII. században megült határrészt az idősek máig Öregcsorvának emlegetik. A községhatár nagyobb része az 1850-es évekig homokbuckákkal tarkított füves puszta. Rúzsajárás, Kisjárás, Laposjárás, Kereset területét 1852 és 1926 között több szakaszban parcellázta föl a város hosszú lejáratú (25, 30 éves) haszonbérletnek. Innen ered, hogy a rúzsai tanyáknak körülbelül a háromnegyede bérlőtanya volt. A bérlők a futóhomok megkötésével úttörő munkát végeztek.

Ezeken a területeken zajlott 1958-ban ásatás. Ahova benézett egy ott lakó parasztember is. Majd egy pacis portrét láthatunk. Végül régészeket, előbb komolyan, majd már sokkal vidámabban.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged eseményei 1848-49-ben

Az 1848-as forradalom hírének megérkezésétől az 1849-es szőregi csatavesztésig. Tovább olvasom