Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -4°C | 4°C Még több cikk.

Kedvenc épületeink egy évszázaddal korábban

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma a XX. század elejének Szegedét láthatják képeslapokon, érdekes üzenetekkel. Tartsanak velünk: képek annó.
Első képeslapunk az „erejük teljében" lévő Híd utca palotákat mutatja, Gonda János és Kátai László üzleteivel. A lappal valaki valakit csókoltat, a „miniszteri aláírás" sajnos olvashatatlan, pontosabban „többesélyes". A második képeslap főszereplője szintén a Híd utca, de a másik irányból: a Széchenyi téren állunk, a mai trolimegállónál: innen nézünk föl a híd irányába. Most is van plusz tartalom: április 1., bolondok napja, olvasható a pontos keltezés. Harmadik képeslapunk az egymásba futó a Fekete Sas utcát és kiskörutat mutatja a Dugonics tér felől. Már ekkor is komoly kereszteződés volt, de a forgalom messze nem volt akkora, mint napjainkban, nyugodtan lehetett össze-vissza sétálni az úton is. A negyedik képeslapon a Pfaff Ferenc tervezte Szeged állomás látható apró turpissággal: a villamos a menetiránnyal szemben közlekedik a képeslap kedvéért. Figyeljék meg, a vezetőt a motorkocsi elején. Oké, mondjuk azt, hogy visszafog a szerelvény, lásd még tolat. Ötödik, mai utolsó képeslapunk legnagyobb előnye, hogy rengeteg hely volt rajta: egyébként a Stefániát mutatja a színházzal, de ami legalább ennyire fontos, az Károly üzenete.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi képeslapok az I. világháború éveiből

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében 1915-ben és 1916-ban készült, illetve feladott képeslapok közül válogattunk. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom