Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Különleges portrék

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításán ma öt főszereplőnk van. Meg egy kutya, de a kis tacskó csak kellék: képek annó.

A XIX. század végi boldog békeidőkben, amikor igazán kezdett elterjedni a fotografálás hatalmas divat volt a portréfotózás, sőt abból is a profilfotózás. Az emberek szép felöltöztek, kicsinosították magukat és a kamera elé ültek, majd oldalra fordultak. Mint Arany Károlyné is, akinek így meg lehet csodálni fantasztikus hajfonatát. Pilitzky kadét sem akárhogy pózol, a barátja csinálta róla ezt a vagány felvételt. Brennerék tudták, kisgyereket fotózni tuti iker, s ha még egy kutya is ott kolbászol valahogy a fotón, akkor egyszerűen nem lehet rossz a kép. Idős Kass János komolyan, eltökélten nézz a kamera mellé. Viszont, ha Móra Ferencet nem tisztelnénk annyira, akkor simán leripacsoznánk. Az író, múzeumigazgató imádta, ha fotózzák, a huszadik század elejének egyik első nagy pózere volt.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

A virtuális tárlaton megjelent képekből válogatás látható a
Móra-múzeum Tornyos Szeged híres város című időszaki kiállításán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Az égből nézve minden összeáll˝

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítását ma csak ezért az egy fotóért már érdemes megnézni: Szeged az égből 1936-ból. A többi fotó sem rossz, egyébként: képek annó. Tovább olvasom