Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Letzter Lázár műterméből

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma Letzter Lázár műtermi képeiből válogatunk. Tartsanak velünk: képek annó.

Ahogy a Csongrád megyei fényképészet kezdetei 1859-1879 című műben írják „Letzter Lázár 1832-ben született. 1869-ben ő a harmadik fényképész Szegeden. A következő évben már állandó műtermet építtet a Próféta vendéglő mellett. A bécsi világkiállításra 1872-ben elkészíti első fényképsorozatát a 'város szebb részeiről'.

1876-ban érdemérmet nyert a szegedi kiállításon, mellyel kapcsolatos második sorozata Szeged épületeiről. 1877-78-ban külföldi tanulmányutat tesz, útlevelének személyleírása szerint 'magas, arca hosszas, szeme szürke, orra-szája rendes, haja feketés'. Az 1879-es árvízről Lauscherral sorozatot hoz forgalomba, megörökítve a vízkori Szeged utcaképeit.
Fényképészete: Nem tudni hol tanulta mesterségét, és azt sem, honnan jött Szegedre. Minden előzetes nélkül 1869. nov. 21-i hirdetéséből megtudjuk, hogy egy új fényképészet nyilt özv. Kátayné házában. A látogatójegyek mellett életnagyságú fényképek készítését, százas létszámú csoportok lefényképezését is vállalja.

(…) Letzter fényképészetében 'nemcsak chromophotographiák (...), melyek az olajfestményekkel versenyeznek (...), de aquarell fényképek' is készülnek. A nálunk eddig ismeretlen 'Rembrandt modorú (...) az egyoldalú világítás folytán különös árnyalású' fényképekkel ő ismerteti meg a várost. Ebben az évben Pallavicini őrgróf számára a szabadban készít felvételeket a kistiszai zsilipnél álló óriási fűzfáról.

Szegeden úgy ítélik meg 1871-ben, hogy városuk fényképészete az elmúlt év alatt nagy haladást tett. Magyarázatát Letzter letelepedésével megindult verseny lendületében látják. Ebben az évben Makóra is átjár fényképezni, egyik ottani hirdetéséből tudjuk, hogy Szegeden kívül Debrecenben és Kassán is van műterme.

Műtermébe 1872-ben tanoncot keres: egy jó házból való legalább 14 éves fiút, aki rajzolni is tud. Közben készül a bécsi világkiállításra. Ehhez a város egyes részeiről felvételeket készít. A fényképsorozat Burger és Dörner könyv és írószerkereskedésének kirakatában látható, majd kapható, így hagyta ránk azokat a felbecsülhetetlen helytörténeti értékkel biró felvételeket, melyek 'Szeged utcáinak szebb helyeit, a vasúti hidat stb. ábrázolják az ott talált alakokkal s oly sikerülten, hogy az utóbbiak közül többen felismerhetők'. Pontosan nem tudjuk, hogy hány felvételt készített ebben az időben. A Somogyi Könyvtár régi katalógusa 1895-ös beszerzésként 'Szegedi fényképek 1870-72, 16 fénykép 1 tokban' tartotta nyilván őket Bietler négy városképével együtt. Letzter képeiből hetet, negatívról egyet ismerünk, a többi felbukkanását remélhetjük. (...)

Az 1873-as bécsi világkiállításról, ahová I. sorozatát készítette nagyon rövid a hírközlés: 'Letzter Lázár, Szeged fényképek és életképek'.
Az 1874-ben induló Szegedi Közlöny Letzter-hírdetéséből munkájáról bővebb felvilágosítást nyerhetünk. Fényirdájában mindenféle képek készülnek: 'gyermekeket legzsengébb kortól kezdve, legújabb módszer szerint ízléssel kiállítva, (...) valamint festéseket, olajban is' vállal. Jutányos áron készít csoport és családi képeket, más fényképekről reprodukciókat színezve is.

(…) Az 1875-ös Szegedi Naptárból ismét információt nyerhetünk Letzterről. 'Az ország több városában állandó műteremmel birván' a közönség elismerését mindenütt kivívja, mivel az általa készített képek más fényképészek műveit 'mind kivitel és tartósság, mint pedig ... művészi fölfogás tekintetében jóval felülmúlják'. Itt mondja el magáról, hogy eddig milyen kitüntetéseket kapott, 'néhai Miksa mexikói császár Ő-felségétől egy brilliáns melltűt, Vilmos császártól egy brilliáns gyűrűt, a würtembergi királytól a művészet és tudomány arany érmét, végre a párisi és brüsszeli műtárlatokon elismerő okmányokat.'

(…) 1877-ben már két éve nagy fellendülés és verseny jellemzi a város fényképészetét, amióta a Lauscher és társa céggel négyre emelkedett a műtermek száma. Az erős versenyből Letzter képei 'mind nagyobb tökéllyel' kerülnek ki. Üzletének fejlesztése céljából 'Moldva, Oláh ország, Serbia és Törökország'-ba utazik. Magával viszi Gusztáv nevű fiát is. Letzter Gusztáv ekkor 16 éves fényképész-segéd, aki az év októberében ismereteinek gyarapítása végett még egy külhoni útra indul Német- és Franciaországba.

A következő évben, 1878-ban Letzter Lázár az összes európai államokba kéri útlevelét. Működéséről az év végén hallunk újra. Ekkor két fénykép-csoportozatát csodálják, melyen a 'temesvár-orsovai vasút építés-vállalkozóinak és építés-vezetőinek híven talált, nagy műgonddal készült' fényképeit ízlésesen állította össze."


E rengeteg fotó közül nézhetnek meg öt műtermi képét.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy apró malőrtől a szobordöntésig

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma közel egy évszázadot „tekintünk át” öt fénykép segítségével. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom