Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Liebmann ötször, öt évtizedből

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma néhai kollégánk, Liebmann Béla munkáiból válogatunk. Öt évtizeden fényképezni Szegedet... Nem akármilyen teljesítmény! Tartsanak velünk: képek annó.
Első felvétele 1925 körül készült a Dóm már felismerhető, ám még nem az „igazi", hiszen a tornyok még csak bástya méretűek. Liebmann Béla második fotójának készültekor már megvoltak a tornyok, ám ezekből semmi nem látszik, pedig a közelben volt: a szabadtéri 1935-ös próbáinak világot jelentű deszkáira koncentrált és arra, a csinos „láberdőben" hogyan lehet jegyzetelni szék és asztal nélkül. A harmadik kép valamikor az ötvenes években készült egy gyűlésen, a negyedik a Kárász utca-Dugonics tér sarkán álló „új" házról készült. Az aljában most is minden megvan. Mai utolsónak megjelent felvételét pedig a hetvenes években készítette a Fekete házról. Észrevették, hogy akkoriban autóval még be lehetett hajtani az Aradi vértanúk tere felől is a Kelemen László utcába? Ott a személygépkocsi a villamos mögött! A tábla ekkor kerékpárosok és segédmotor-kerékpárosok behajtását tiltotta csak.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művészek mindenfelé

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma újra a harmincas évekig repülünk vissza. Valamennyi fotónkon művészeket láthatnak: színészek táncosok, a szabadtéri, a kőszínházban meg a vízen. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom