Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Majdnem aktuális feliratok

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében az ötvenes években nézünk szét a feliratok jelszavak nagy rész (apró módosításokkal) ma is használható lenne... Tartsanak velünk: képek annó.
Első fotónkon szerintünk nem is elsősorban a feliraton, inkább a díszleten kellene picit módosítani, és máris használható lenne a politikai nagygyűléseken. Nőtagozatok ma is vannak mindenfelé. Az ötvenes években a kommunista párt demokratikus szövetséget hívott életre, nőknek. Ők vonulnak fel május elsején. Harmadik képünkön a Belvárosi híd látható, amikor nem úgy hívták. Negyedik felvételünk szövege is erősen áthallásos. Kész szerencse, hogy az istenadta nem kezdte még el használni. Ötödik fotónkon a Kárász utcán és a Klauzál téren gyűltek össze a szegediek. Manapság településnevek olvashatók a táblákon. Tudják a nagy nyakkendősök, bizony arról a településről is jöttek szép számmal.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

Olvasóink írták

  • 1. x 2013. október 02. 21:27
    „... . Alapvetően fogalmi keveredés állt elő, a kommunisták birtokolták azt, amit "szakértelemnek" neveztek. Ez a szakértelem pedig nem volt más, mint az általuk létesített állami bürokrácia irányításának ismerete, mellyel kétségtelenül rendelkeztek hőseink, ám enyhén szólva is kétséges, hogy mennyiben volt/van szükséges erre a bürokráciára.

    A totalitárius társadalmak mindig bürokratikusak. Az volt a kommunizmus és az volt a nácizmus is. A kezdeti vidám, spontán, dzsembori jellegű agyonverések és tömegkivégzések hamar véget értek; és maradt a rideg, embertelen bürokratikus gépezet, amely automatikusan, ügyiratok segítségével darálta azokat, akiket a kezébe kaparintott.

    Miután elmaradt a "rendszerváltás", a bürokrácia - melynek túlélőképessége amúgy is legendás - itt maradt a nyakunkon. Kommunistáink ennek működtetéséhez értettek, különös tekintettel arra, hogy ők maguk voltak jórészt ez a bürokrácia is. (Ennek szellemében értendő egyébként a hírhedett csurkai kijelentés a szakértelemről, mint "bolsevista trükkről".) ... http://mandiner.blog.hu/2013/09/30/ki_a_kommunista”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A boldog, romantikus harmincas évek

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma Szeged 1930-as évekbeli arcát láthatjuk. Mascagnit, Szent-Györgyit és klasszikus utcaképeket nézhetnek meg. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom