Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

˝Minden nő, akit ismerek odavan a kocsimért...˝

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításán ma egy csúcsverdát nézhetnek meg. De láthatók nők, egy tragikus sorsú család és Lenin is: képek annó.

Egy szőregi gyártulajdonosnak ennyi járt már 1910-ben is: Zlatnek Pál fiával készül csapatni egy hatalmasat. Az autó márkáját sajnos nem lehet felismerni, de kéne, így „lelakva", koszosan is.

Dobóczky Gizella művésztanárnőről akár érettségi tablóhoz is készülhet volna ez a kép. Nőt díszmagyarban látni mindenesetre ritkaság. Ahogy ritkaságnak számít a Sárgán készült fotó is: jól mutatnak a csajok az agyagoroszlánnal.

A negyedik fotón Zöld Sándor és családja látható. A politikust, amikor Rákosi sarokba szorította megölte feleségét és gyermekeit, majd saját magával is végzett...

Ötödik mai fotónk Vásárhelyen készült. A Lenin szobor avatásáról már mindenki menne haza, de elöl az elvtársak még lelkesen tisztelegnek. Biztos, ami biztos...

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

A virtuális tárlaton megjelent képekből válogatás látható a Móra-múzeum Tornyos Szeged híres város című időszaki kiállításán.

Olvasóink írták

  • 1. achilleus 2013. március 18. 08:07
    „"A negyedik fotón Zöld Sándor és családja látható." A fotó feliratán "őrültnek" minősítik. Vagy csak tudni vélte mi várhat rá: "1948. október 30-án adminisztratív államtitkárként visszakerült a Belügyminisztériumba. Kádár János felmentése után, 1950. június 23-án őt nevezték ki belügyminiszterré. Az MDP PB 1951. április 19-én tartott ülésén Rákosi Mátyás élesen megbírálta a tárca működését, és elítélte az időközben letartóztatott ,,hazai", a Márciusi Frontban szerepet vállalt kommunistákhoz fűződő baráti kapcsolatai miatt. Az ülés másnapján egész családjával együtt holtan találták, a hivatalos tájékoztatás szerint végzett két gyermekével, feleségével és édesanyjával, majd öngyilkos lett. Halála napján felmentették belügyminiszteri tisztéből, és párttisztségeitől is megfosztották. Hamvait 1957. június 1-jén a Kerepesi temetőben díszsírhelyre temették, de a történtek pontos tisztázása elmaradt."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vagányság, vidámság meg egy kis aggódás

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításán ma az élet császárait éppúgy megnézhetik, mint az aggódva szurkoló vásárhelyieket: képek annó. Tovább olvasom