Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Örkénynek is tetszene: dobozolnak, ecsetelnek és a végén még a Délép-gyár konyhájába is benézünk

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma hetvenes évekbeli szegedi gyári hétköznapokba pillanthatunk be: a dolgozók ecsetelnek, kifőznek, dobozolnak. Tartsanak velünk: képek annó.
Az első kép a szegedi seprűgyárban készült, ahol ezerszámra készítették egykoron a lelkes háziasszonyok számára a jó - vagy éppen a nem annyira jó - minőségű seprűket. E felvételen viszont az ecset-gyártás utolsó stádiumát figyelhetjük meg. Nincs arról információnk, hogy az ecsetek készítése jó hatással lett volna a női lélekre, de ezek az asszonyok egészen vidámnak tűnnek...

A második és a harmadik fotográfia segítségével a csongrádi megyeszékhely egykori dobozgyárába látogatunk el – ha ezt Örkény látná, újabb adalékokat gyűjthetne a dobozolás pszichológiájához. Divatmintát is vehetünk: a pöttyös munkaruci nagyon trendi lehetett.

A negyedik fotó egy jellegzetes 70-es évekbeli szegedi protokoll pillanatot örökített meg: német delegáció a szalámigyárban. Amennyiben külföldiek jöttek a városba, a Pick-gyárat látniuk kellett. Állandó jövés-menés volt; kötelező elemként fehér köpenyben és sapkában... a szervezők akaratától függetlenül ez a „dreszkód" viccesebbé tette a messziről jött komoly emberek megjelenését.

Az utolsó felvétel segítségével pedig bekukkantunk a DÉLÉP-gyár konyhájába. Ilyen kedves hölgyek kevergették-kavargatták akkoriban a helyi építőipar főztjét.


Nézzenek be hozzánk, képek annó!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfodrászolt ovisok és idilli építkezések ´78-ból

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma elkísérjük az asszonyokat a fodrászhoz, megnézzük… Tovább olvasom