Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Ott voltak, ahol lenniük kellett...

Szeged – ...és tették, amit tenniük kellett. A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma dolgukat szívvel-lélekkel végző férfiakat és nőket láthatnak. Tartsanak velünk: képek annó.
Első képünkön az 1934-es szabadtéri évad Tragédia próbáján a táncosok gyakorlását nézhetjük meg. A jelmezes próbák mindig nagy figyelem kísérte a nézőtér mindkét oldalán a Dóm téren. Második Liebmann-fotónkon is vendégszínészek láthatók, ám „fedett helyen", a nagyszínházban. A gyönyörű művésznő nevét tudjuk: Orosz Júlia operaénekes mosolyog a képen. Harmadik felvételünk már az ötvenes éveket mutatja. A politikai gyűléseknek a díszszázadok állandó „kellékei" voltak. Velük szemközt bámészkodó kisfiúk. Amint felnőttek, őket is egyből vitték el katonának, hogy a magyar honvédség azt így vagy úgy, de „embert faragjon" belőlük. Negyedik képünk a Klauzál téren készült. 1956-ban a tömeg arra nézett, ahonnan most a fotó készült: a Kossuth-szoborra. Néhány évvel később fordult az irány. Ötödik fotónkkal visszatérünk a szabadtérire: az Esmeralda című balett 1959-es előadásának egy részlete látható, a moszkvai Opera- és Balettszínház két művésze nagy átéléssel játszotta szerepét.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csavart oszloptól kiváló tudósainkig

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma akár rövid utat is járhatnánk, hiszen, ha a csavart oszlopnál megfordulunk, számos kiváló elme domborműve látható a Dóm téren. De a fotókon nem ők vannak. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom