Délmagyar logó

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 25°C | 33°C Még több cikk.

Perkeltet már a XIX. században is prímán főztünk

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma az 1800-as évek gasztronómiája is – stílben maradva – terítéken lesz, nem vadászi értelemben, persze. De mutatunk „szokásos" szépségeket és tragédiákat is. Tartsanak velünk: képek annó.
Első két felvételünk az 1879-es nagy árvízé. Alsóvárosban járunk, az összedőlt megsemmisült, a Tisza által teljesen ellepett épületek között egyedül a templom maradt állva és várta, tűrte a vizet. Harmadik fotónk a kulináris élvezeteké. Szinte érezni lehet a bürge illatát. A fényképen a háttérben várakozók nemcsak szinte érezték, sőt nem győzték kivárni, hogy elkészüljön végre a fejedelmi pörkölt. Népszerű elnökök akkor még nem voltak, hogy előkóstolják, de biztosak vagyunk benne, így is mind elfogyott. Negyedik képünk az épülő Eiffel-hídról készült. A folyóban álló pillér köré egy nagy homokszigetet emeltek: hiába, a hídépítés „macerás", akkoriban pláne az volt, sok mindent pluszban meg kellett építeni ahhoz, hogy aztán lebontsák, amikor elkészült a mű. Ötödik, mai utolsó felvételünk pedig egy „ismeretlen" Klauzál teret mutat: se szökőkút, se Kossuth-szobor. De ilyen „úri huncutságok" nélkül is szép, romantikus volt.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged az árban és utána

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma újra az 1879-es nagy árvíz és az azt követő újjáépítés a fő motívum. Fotósaink: Klösz, Plohn, Keglovich és Letzterék. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom