Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Sárdagasztás, gőzmosoda és a ˝kezdetleges˝ Újszeged

Szeged – Hogy mennyire más és mégis mennyire ugyanaz tud lenni egy városkép arra jó példa az 1912-es és 1973-as Szegeden készült két fotó. Képek annó.

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma az első 101 éves képünk a Szent István téri sártengerben készült. Az Öreg Hölgy lába a kép jobb oldalán „szerénykedik", a bal felső sarokban pedig a városháza tornya „kukucskál". A tér túloldalán pedig csupa olyan ház, amelyek már nem láthatók. Viszont ha innen „átsétálunk" a Kölcsey utcába, akkor gyakorlatilag „minden változatlan." Gőzmosoda és gazdasági tejcsarnok ugyan már régen nincsen, és természetesen szekerek sem járnak már, de az épületek maradtak, az utcakép azonnal felismerhető. A csodaszép lámpa ugyanakkor nagyon hiányzik. Igazi kuriózum a szalámigyár késztermék-csomagoló üzemében készült kép. Köztudott, hogy a gyárban nem lehet csak úgy sétálgatni. Ha alaposan megnézte a szalámiillatú képet, akkor vessen néhány pillantást Újszeged egyik legforgalmasabb lámpás kereszteződésének, és környékének születésére. A Biológiai Kutatóközpont majdnem teljesen kész épülete felismerhető, de a sportcsarnokon ekkor még csak „gondolkoztak". A Kisstadion kerítése sem az igazi még a képen jobb oldalt a háttérben, viszont ami nagyon is igazi, és mai szemmel nézve igazi közlekedéstörténeti kuriózum, az a szintén a kép jobb oldalán látható pótkocsi. Ezt az építőmunkások, lakó-, pihenőkocsinak használták, ám jó pár ilyet akasztottak hőskori Ikarusok után addig, amíg nem gyártottak, pontosabban inkább tákoltak csuklós buszokat. Ötödik felvételünk tartalma lassan újra divatba jön, ki tudja hányadszor: a hetvenes évek szeretve utált kockás műanyag zakói láthatók a szegedi ruhagyárban.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

A virtuális tárlaton megjelent képekből válogatás látható a Móra-múzeum Tornyos Szeged híres város című időszaki kiállításán.

Olvasóink írták

 • 1. SP 2013. március 30. 21:03
  „˝Milyen ronda zakókat gyártunk...˝ kép

  Francia
  megrendelésre készültek a zakók a 101. teremben
  német, olasz, amerikai gépekkel, "speciál" varrógépekkel. Majd több ország üzleteiben is kapható volt, mint angol, francia zakó.

  Nem is volt ronda az akkori nyugati divat szerint.

  Másik teremben
  katonai ruhák készültek Csepel félfordulatos, félelmetesen strapabíró ipari varrógépeken.

  Kár,
  hogy a rabló kapitalizmus érdekei kiszolgálása miatt bezárták.
  A komcsik ezt is elkótyavetyélték. Több száz dolgozót munkanélkülivé tettek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításának egyik sztárfotója a szenior futócsapat. De más „finomságok" is várják, csak kattintani kell: képek annó. Tovább olvasom