Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Széchenyi, Dugonics 1883-ból

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma 1883-ban nézünk szét a Széchenyi és a Dugonics téren. Tartsanak velünk: képek annó.
Ekkor még javában tart a nagy árvíz utáni újjáépülés. Első négy felvételünk a Széchenyi téren készült a mai biztosítós épület mellől. Megdöbbentő, hogy még a Rókusi templomtornyot is látni lehetett akkor, onnan... A következő két fotónk Dugonics téri, előbbi a mai rektori hivatalból, utóbbi a pedig a hivatalról készült. Az ablakból exponált májusi fényképen még tart a térrendezés, a Dugonics-szobor sem áll még, míg a tér sarkáról készült képen már ott áll Dugonics András az akkori helyén. Negyedik és ötödik felvételünkkel visszajövünk a Széchenyi térre: a paloták ekkor még csak épületek. Onnan, ahol Letzterék 131 éve exponáltak már nem látnánk a színházat. Ahogy a bíróságot sem látnánk ennyire „tisztán", lásd mai utolsó, ötödik fotónkat.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagy szegedi várbontás

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma az 1881-es és az 1882-es esztendőbe ugrunk vissza a mai Széchenyi tér helyére. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom