Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Szeged az 1956-os forradalomban

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma 1956 októberére, novemberére nézünk vissza. Öt életkép a forradalomról, Szegedről. Tartsanak velünk: képek annó.
Első fotónk a MEFESZ-nagygyűlésen készült. Az egyetemisták eredetileg a kötelező orosz nyelvtanulás eltörlését szerették volna elérni, de aztán a nyelvtanulás nem volt lényeges. Második képünk a Dugonics téren készült, ahol régen látott tömeg verődött össze. Már ekkor közvetlen közelről „figyelte" őket az ellenség. Harmadik felvételünk az egyik legfontosabb eseményt örökíti meg: a vörös csillagot verik le a Széchenyi téren az emlékműről. A negyedik fotónk pedig az egyik leggyalázatosabb pillanat előtt készült. A Takaréktár utcában sétáló tömegbe nemsokára belelőnek... ötödik képünk pedig már a bukás után készült, novemberben. Szovjet tank a Stefánián...

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

Olvasóink írták

  • 2. gondolom 2013. augusztus 20. 15:57
    „Nekem még meg van az a kép 56-os , mikor a Klauzál téren lévő Kossuth szobor ellepték a koszorúk, hivatalos levelező lap.”
  • 1. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 19. 14:44
    „remélem volt párttagok nem fognak oda bemenni, mert eltöröm a lábukat))) rohadékok )) bár lehetne rájuk vadászni, mint a náci vadászok a nácikra”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még a Szeged monográfia is tévedett Rózsa Sándorral kapcsolatban

Romantikus hősnek ismerjük Rózsa Sándort, akinek a vesztét egy 1868-as vasút elleni támadáshoz kötjük. Pedig... Tovább olvasom