Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Szeged száz évvel ezelőtt

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma a XX. század elejére ugrunk vissza. Tartsanak velünk: képek annó.
Első felvételünkön a kicsi Közművelődési Palota látható 1902-ből. A későbbi névadó igazgató, Móra Ferenc már Szegeden van ekkor, ám még nincs az intézmény élén. Második fotónk 1910 körül készült. Akkor a Kárász utcán ez jelentette a csúcsforgalmat. Szekerekkel, konflisokkal simán átjárható volt a belváros, sétálóutca a mai fogalmaink szerint nem létezett. Harmadik és negyedik képünk a mai Tisza Lajos körút két meghatározó épületét mutatja. Előbb az Anna fürdőt nézhetik meg 1915-ből. Nem sokat változott, előtte viszont a fasor, a kandeláberek, és az út igen. A másik a Pfaff Ferenc tervezte MÁV-székház, eredeti állapotában. Ma egy emelettel nagyobb, kevésnek bizonyult az eredeti épület, így 1942-ben ráhúztak egy szintet. Ötödik, utolsó szegedi képeslapunk hatalmas időutazó: jól a második világháború előtt készült, hiszen a Rudolf teret és a régi hidat látjuk rajta. Mégis, a túloldalon lévő bélyegző 1950-es. Kész csoda, hogy célba ért, s nem gondolták azt róla, hogy valamifajta provokáció miatt adták föl a régi képeslapot.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolák, templomok Szegeden

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma a vallás és az oktatás fontosabb szegedi épületeiből mutatunk néhányat. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom