Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Szegedi értékek öt fotón

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításán szegedi „kincsek" láthatók mindenféle formában. Tartsanak velünk: képek annó.
Keglovich Emil Klauzál téri panorámaképe ma is álló szegedi palotákat mutat abból az időből, amikor ezek még „friss házak" voltak. Szintén Keglovich fotózta a szegedi dalárdát 1912-ből, micsoda férfikórusa volt akkor Szegednek! Egy ilyen nálunk látható szobatelefonért manapság vagyonokat adnának. De még a hokedli is súlyos ezreket érne egy gyűjtőnek. Anna örök, ahogy a kút is az nekünk. Csakúgy mint a Mátyás téri templom, amelynek felújítási munkálatit Trogmayer Ottó vezette.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

Olvasóink írták

  • 2. fiatlux 2013. február 04. 21:18
    „"Naná, hogy kéne. Hokedlivel együtt!" című képhez az alábbi pontosítást szeretném fűzni. A képen egy postaszabvány LB.24-es készülék látható. A rövidítés első felében az angol Local Battery (helyitelep-rendszerű készülékek jelölése), míg a 24-es szám, a típus bevezetésének évszámát jelöli (1924). Kézikapcsolású (dugdosós) telefonközpontokhoz kötötték őket. Szó sincs századeleji és ráadásul átalakított készülékről. Mellesleg ez nem szobatelefon (házitelefon), azokat ugyanis nem kellett induktorral felszerelni és nem lehetett velük állami vonalra kapcsolódni sem. Róluk a hívást egy egyszerű nyomógomb segítségével végezték. A fénykép datálásánál sokat segít a kézibeszélőnél használt csavart kivitelű műanyag kábel, amelyet az 1960-as évek második felétől használtak. Továbbá a 3000 szegedi előfizető összehasonlítása a korabeli bukaresti előfizetők számával, nem az LB-rendszerű készülékekre, hanem a CB-rendszerű, automata hívóművel (számtárcsa) felszerelt, ún. rotary központok esetében igaz. Véletlenül onnan tudom, hogy a forrás tőlem származik, amellyel Frisnyák Zsuzsa: "Telefonfülkék Magyarországon" című írásához tettem kiegészítést.
    "...az 1930-as évek elejére a legmodernebb amerikai ún. rotary-rendszerű (Standard/Western Electric)automata telefonközpont működött Budapesten és több vidéki nagyvárosunkban. Budapesten pl. 71.560 előfizető volt, amíg Bukaresten mindössze 3.000 - akkoriban Szegednek is ugyanennyi előfizetője akadt! -,..."”
  • 1. Agyalapi 2013. február 04. 14:33
    „Szépen kérem, akinek van fotója a Kossuth Lajos sugárútról a nagykörút- rókusi pályaudvar közötti szakaszáról a 40-es 50-es évekből, tegye közzé!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirándulás a nyolcvanas évekbe

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításán ma a nyolcvanas évekbe kirándulunk. Nem volt az olyan régen, mégis, a fotókat nézegetve nagyon is távolinak tűnik: képek annó. Tovább olvasom