Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Szeretett épületeink, napi csaj és a dolgozók

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében a Dugonics téren, a mai Móra parkban, és Újszegeden sétálunk. A többi legyen meglepetés! Tartsanak velünk: képek annó.
Első felvételünk a két világháború között készült: a Klauzál tér sarkán a Lengyel-palotában ekkor három – ma már így mondjuk – vállalkozás is székelt. Ma viszont... Második fotónkon az év archív dekoltázsa látható. Harmadik képünk a kis Móra Ferenc Múzeumé. Ami aztán szépen megnőtt persze, mindenesetre mindig furcsa így látni. Negyedik felvételünk a munkásosztályé, bár jobban belegondolva a halászokkal bajban vagyunk: a szó klasszikus értelmében nem munkások, hiszen nem gyárban dolgoznak, nem is parasztok, hiszen nem földműveléssel, állattenyésztéssel foglalkoznak. Maradjunk a dolgozóknál... Ötödik, mai utolsó képünkön pedig a textilművek láthatók. Élüzem volt Makrisz Agammnón Fonónők című szobra „fölött" ezt hirdeti a kitüntetés a gyár falán. Ehhez a képhez kötődik képjátékunk mai beugrató kérdése: milyen márkájú gépkocsi kanyarodik a fényképen?

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dóm és a Dugonics tér meg egy nagy nevettető

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma Szeged két fontos tere látható többféleképpen is, plusz az újkori magyar kabaré egyik meghatározó szereplője. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom