Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Szín- és táncművészek meg persze a tereink Liebmanntól

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma is láthatnak egy csodaszép színésznőt, meg a Mojszejev táncegyüttest. A terekről nem is beszélve. A ma megjelenő összes fotót néhai kollégánk, Liebmann Béla készítette. Tartsanak velünk: képek annó.
Első felvételünkön Alpár Gitta és a neve látható, utóbb kétszer is. A plakátokon is joggal világhírűnek titulált színésznő, operaénekesnő a wikipédia szerint Klopfer Reginaként született Budapesten. 1919-től a Zeneakadémián Hilgermann Laura tanítványa volt. 1924-ben januárjában alkalma nyílt Sándor Erzsi helyett elénekelni a címszerepet Léo Delibes Lakmé című operájában, ugyanebben a hónapban debütált Gilda szerepében (Giuseppe Verdi: Rigoletto). 1925–27 között a müncheni opera, 1927–33 között a berlini Staatsoper tagja volt, majd 1933-ban Bécsbe költözött. 1936-ban feleségül ment egy svéd gyároshoz, és Los Angelesbe költözött. 1941-ben René Clair felkérésére játszotta el utolsó szerepét: The Flame of New Orleans, majd haláláig a színpadtól visszavonultan élt, Palm Springs-i otthonában. Legnagyobb sikereit A sevillai borbélyban és a Szép Heléna című operettben aratta. A berlini Staatsoper tagjaként is sűrűn vendégszerepelt Budapesten a Városi Színházban és Európa nagyobb operáiban, mindenütt osztatlan sikert aratva. Liebmann Bélára már mint a Staatsoper primadonnája mosolygott. A második Liebmann-fotó egy Széchenyi téri klasszikus. A harmadik képünkön a múzeum ablakából látszik a Dóm és a szerb templom. Nem volt rossz kilátás... Negyedik felvételünkön az Anna-kúti ivócsarnok látható. Sokkal jobban néz ki ma a kút, mint akkoriban! Mai utolsó fotónkon pedig a Mojszejev együttes vegyül el a tápéiakkal, miközben meglátogatják a falut.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldog születésnapot, Délmagyarország Annó!

Egy évvel ezelőtt különösebb felhajtás nélkül elindult egy naponta jelentkező sorozat a honlapunkon. A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítóterme azóta is rendületlenül fogadja látogatóit. Tovább olvasom