Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Till Viktor és világa

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma egy előbb Hódmezővásárhelyen majd Szőregen dolgozó fotográfust, Till Viktort és műveit nézhetik meg. Tartsanak velünk: képek annó.
Till Viktor fényképészmester, fotóművész Szegeden született 1877. február 26-án. A bácskai sváb kereskedő apa és szerb édesanya gyermeke szülővárosában, Szegeden végezte iskoláit, itt sajátította el a fényképész-mesterséget, 1894-ben szabadult. Megszerzett szakmai ismereteit Budapesten, Grazban és Berlinben gyarapította, majd Hódmezővásárhelyre ment. Itt, ebben az időben alakult ki az a művészeti kör, amelynek tevékeny tagjai voltak Endre Béla, Tornyai János festők, Kiss Lajos néprajzkutató, Plohn József fotóművész. Till Várady Gyula festőművész, fényképész, hegedűkészítő Andrássy utca 18. szám alatti műhelyét vette át és 1907 májusában kezdett el itt dolgozni, majd családot is alapított. Ügyes üzleti érzékkel, díjtalanul, több példányban elkészítette például Rudnay Gyula portréját, s ezt osztogatta a városban, konkurenciát próbálva támasztani Plohn Józsefnek. 1910 szeptemberében, egy párizsi nemzetközi fotókiállításon aranyérmet nyert portréival. A vásárhelyi művészkör igazából soha nem fogadta be, annak perifériáján helyezkedett el, de a fotótörténet számon tartja. 1914-ben, amikor hadba vonult, műhelyét átadta üzletvezetőjének, s csak 1922-ben indította el újra vállalkozását Hódmezővásárhelyen, a Kálvin tér 1. szám alatt. 1931-ben családját is hátrahagyva, Szegedre költözött, itt folytatta tovább mesterségét. Szegényen, magánosan hunyt el, tragikus körülmények között 1945. szeptember 20-án.

Első képünkön 23 évesen Keglovich Eminél édesanyjának készíttetett portrét magáról. Második fotónkon már saját műtermében pózol, de akár a vadnyugaton is lehetne. Mindenképpen felhívnánk a figyelmüket Till csokornyakkendőjére... Harmadik felvételünkön is ő látható. Nemcsak a munkájára és az öltözékére volt igényes. Negyedik képünk egyfajta dicsőségtabló, összes, a sportokban, elsősorban a kerékpározásban szerzett érmét magára aggatta. Ötödik fotónkon pedig munkában „látható". Tudott ő fényképezni is, nem véletlen, hogy Plohn vetélytársának tekintette, és hogy sosem fogadták be Vásárhelyen.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged az 1956-os forradalomban

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma 1956 októberére, novemberére nézünk vissza. Öt életkép a forradalomról, Szegedről. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom