Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Tisza, ötször

Szeged – Nő kétszer, Ludas Matyi háromszor, a Tisza ötször. Legalábbis most, nálunk. Öt fotó, számtalan különbség: képek annó.
A Tiszáról az első érdemi fotók az 1879-es nagy árvízhez köthetők. Addig nem nagyon törődtek vele a fotósok. Utána viszont... Rókus pusztulását Plohn Illés örökítette meg, ez a kép látható ma a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításán. De látható itt Tisza – Lajosként is. Királyi biztosként nem nagyon „vakarózott", a gróf vezetésével indult meg a város újjáépítése. Ma körút és utca őrzi a nevét. Egyre inkább az az érzésünk, ahogy nézegetjük a régi képeket, hogy a második világháború előtt a szegediek, mindig, mindenhol képesek voltak bizniszelni. Akár a Tisza partján is.

Az árusoktól aztán nagyot ugrunk előre az időben: két felvételt, mutatunk a hetvenes évek végéről: egyiken a rakpart épül, a másikon az új, ma már Bertalannak hívott híd. Utóbbin ráadásul megint árad a Tisza, így a hídelemek a nagy víz miatt egyelőre csak „integethetnek" egymásnak.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volt!

„Hát, ez nem semmi, hanem valami volt! Magyar a virtus, csak a hegedű szólt!" Képek annó - Exoticus hangulatban. Tovább olvasom