Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Tiszák, terhek, és Szeged hazatérő büszkesége

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításán ma újra a harmincas évekből indulunk és eljutunk a hetvenes évek elejéig. Nézzen szét nálunk: képek annó.

Mai Tisza-parti látképünknél azt javasoljuk, ne a dómot nézzék, azt már sokat látták: figyeljék meg a kép előterében az újszegedi partot, illetve a túloldalt sorakozó hajókat! Második képünkkel kapcsolatban az is bravúr, hogy egyáltalán elkészülhetett, a lángokban álló, lebombázott Tisza pályaudvaron készült: az amerikaiak itt vágták el a vasúti összeköttetést, a németek még náluk is barbárabbak voltak: ők a hidat robbantották fel. A harmadik képünkön látható MATEOSZ teherautóval minden férfiember ma is csapatna egyet, ha tehetné. Biztos, hogy őrülten ráz, büdös és legalább háromszor annyi üzemanyagot eszik, mint mai modern utódai, de az érzés mindent megérne. Egy kör erejéig biztosan. A szalámigyárba ritkán jut be fotós, ez nemcsak ma van így, a szocializmusban is így volt. Enyedi Zoltán kollégánk így kapva kapott az alkalmon, és mindent lefotózott, amit csak tudott, amikor kapun belülre került. Például a ma látható egészen spontánnak tűnő életképet is... Mai utolsó felvételünk Szent-Györgyi professzoré. Többen nem fértek el a Dugonics téren, ezért vannak csak ilyen „kevesen" az egykori rektor köszöntésén.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

A virtuális tárlaton megjelent képekből válogatás látható a Móra-múzeum Tornyos Szeged híres város című időszaki kiállításán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hangulatok

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításának fotói ma érzelmekről, hangulatokról, gondolatokról „szólnak". Nézzen szét nálunk: képek annó. Tovább olvasom